Турски археолози, по време на разкопки в северозападната част на страната, са открили неизвестен досега паметник, чиято възраст приблизително е около 8000 години. Съобщение за находката публикува Anadolu Agency. Откритието идва, след като по-рано при разкопки на могилата Угурлу-Зейтинлик, която се намира недалеч от град Чанаккале, археолози попадат на древен комплекс от съоръжения, чиято възраст е около 7000 години.

„По време на разкопките през тази година открихме структура, която предполагаме, че се отнася приблизително към 6000 г. пр.н.е. Структурата е важно откритие, както за островите в Егейско море, така и за целия западен Анадол“, обяснява ръководителят на разкопките Бурджин Ердогу от Тракийския университет.

Става дума за каменен Т-образен паметник, който вероятно е бил част от древен ритуален комплекс. Състои се от две части и представлява висок, четиристенен обелиск, стесняващ се към основата, върху който е поставен камък с правилна пирамидална форма.

Тази структура съединява две седемметрови стени. Изследователите смятат, че тя напомня много на изправените каменни блокове в Гьобекли тепе – вероятно най-древният храмов комплекс в света, който се намира в югоизточната част на Турция, недалеч от град Шанлурфа.