75 лица на територията на област Добрич са под карантина и тяхното състояние се наблюдава, съобщи днес секретарят на Областния координационен център и директор на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова, цитирана от БНР.

Ситуацията до този момент в областта е спокойна. Секретарят на Областния координационен център и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Ангелова апелира за строга дисциплина и отговорност и спазване на мерките за хигиена. Всички кметове на общини ще бъдат уведомени с писмо за новите мерки, определени на заседанието на Министерския съвет днес. Хоспитализираните двама пациенти, в многопрофилната болница в Добрич в началото на седмицата, са с отрицателни проби. Създадена е нужната организация за вземане на проби от хоспитализирани пациенти с диагноза "вирусна пневмония" на случаен принцип. Лечебните заведения са уведомени за реда и начина на вземане и изпращането им.

Междувременно кметът на Добрич Йордан Йорданов издаде заповед, с която се преустановяват всякакви културни събития - кинопрожекции, театрални представления, концерти и други, при които се събират много хора на закрито, съобщиха от общината. Забраняват се и всякакви масови прояви с участието на деца. Детските градини и ясли в Добрич ще продължат да приемат деца, но при задължителен медицински преглед на входа. Засилват се и мерките за почистване и дезинфекция на помещенията в детските заведения, според кметската заповед. По преценка на родителите децата може да не посещават детска градина и ясла в определения превантивен ограничителен период, допълват от общината.

В Добричка област към момента се наблюдават 75 граждани под карантина за евентуална зараза с коронавирус, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Хоспитализираните преди дни двама пациенти в инфекциозното отделение на областната болница в Добрич са с отрицателни проби. От инспекцията посочват, че е създадена организация за вземане на проби на случаен принцип от хоспитализирани пациенти с диагноза вирусна пневмония.