60 хил. лв. за спасителни разкопки на непроучената зона от 80 кв. м на Небет тепе са заложени в проекта „По крепостните стени на Филипопол”. Това стана ясно по време на общественото обсъждане във връзка с необходимостта Община Пловдив да кандидатства за заем през Фонда за устойчиви градове за сумата от 2 003 050 лв. Общата стойност на проекта е над 8 млн. лева. Над 6 млн. лв. от тях ще дойдат по ОП „Региони в растеж”, а останалите, според изискванията при кандидатстване, ще бъдат заем.

Всички участници на дискусията, която засяга социализацията и експонацията на археологическите паметници на Небет тепе и Източната порта, се обединиха около мнението, че сега е моментът две от перлите на Пловдив да бъдат представени достойно след 10-годишна агония. На обсъждането бяха архитект Галина Пировска и аргеологът Мая Мартинова, които разработиха идейния проект за Източната порта, както и ахритект Румяна Пройкова и археолозите София Христева и Камен Станев, които работиха на Небет тепе.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол” представи зам.-кметът Анести Тимчев. Главният архитект Димитър Ахрянов обяви промените, настъпили в заданието след предишното проучване. Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев пък обяви параметрите за вземането на заема. Своето мнение изрази кметът на район „Централен” Георги Стаменов: „Това са два изстрадани проекта и днес всички сме се събрали, за да кажем твърдо „да”, надявам се. И тези два проекта да се превърнат в перли в короната на Пловдив”.

Пламен Панов го допълни, че така приключва 10-годишна сага, защото е парадоксално, но след 40 години проучвания Източната порта никога не е била реставрирана и консервирана. Присъстващите предложиха различни идеи от това да се промени името на проекта, за да се впише по-древната история на града в него, до това лифт да разхожда туристите. Арх. Петър Петров от район „Централен” веднага реагира на предложението.

„За да усетиш атмосферата на тези обекти, е необходимо да се разходиш между тях и да ги преживееш. Изострям вниманието ви към темата за това да бъдат чути позициите на експертите и е важно договорът да бъде подписан така, че техните тези да бъдат ключови при изготвянето на техническия проект”.

Обсъждането не мина и без стандартните спорове за важността на различните периоди в историята. Присъстващите археолози се обединиха около това, че е важно да бъдат добре експонирани тези от тях, които са най-добре запазени и доминират.