Момченце на 6 години почина в търговишката болница, въпреки започналото лечение, потвърди  днес директорът на болницата д-р Иван Светулков пред 24 часа. Съмненията са за менингоенцефалит, но до момента не са пристигнали резултатите от пробите, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория, казаха още от болницата.

Детето е от Омуртаг, то е прието за лечение на 22 август по спешност с висока температура и зачервено гърло, последвани от припадък и гърч. Изпаднало в безсъзнание. Тъкмо тази клинична картина насочила медиците към тежката диагноза.

Малкият пациеnт живеел със семейството си в Белгия, в България си дошъл за лятото, за да се види с баба и дядо. При приемането му в болницата станало ясно, че детето не е ухапано от кърлеж или друго насекомо, за да има висока температура, нито пък било получило някаква травма по тялото. Имало и всички задължителни имунизации.

Ако диагнозата менингоенцефалит бъде потвърдена официално, това ще бъде първият случай на болен от тази болест за годината в област Търговище.