Млад мъж получи нов шанс за живот след сложна чернодробна трансплантация във ВМА. Реципиентът е 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване. Донорът е мъж на 43 години. Операцията е продължила близо 6 часа.

Операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология в болницата са изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти. Това е първата подобна интервенция след ремонта.

"Това е една от най-тежките и сложни чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. Донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна. Ооттам продължихме с линейка и полицейски ескорт до Силистра", коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

"Интервенцията продължи толкова дълго заради голяма кръвозагуба и нарушения в кръвосъсирването. Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Тук е мястото да отбележа перфектната работа на колегите от анестезиологичния екип – не само по време на операцията, но и в първата критична нощ след нея", коментира проф. Владов.

36-годишният е в стабилно състояние и е контактен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарност и към екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция, която дава възможност и на медицинските екипи да изпълнят адекватно своите задължения.

Снимки: БГНЕС