След конфликта в Центъра за спешна помощ в Русе, възникнал заради назначаването на нов директор, 50 служители са подали оставките си. Според здравното министерство обаче, конкурсът за директор е проведен законно, предаде БНТ.

Ръководството на Центъра отсъстваше на общото събрание и служителите отново не получиха отговор на исканията си за повишаване на работните заплати, 7-часовия работен ден и подобряване на условията на труд.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил да бъде извършена проверка на дейността на Центъра за спешна медицинска помощ, обхващаща периода от 2017 г. до началото на март 2019 г. 

Експерти от дирекция "Вътрешен одит" на МЗ ще проверяват дали законосъобразно са определяни и осчетоводявани разходите за заплати, както и дали са приложени контролните механизми, свързани с разходването на средства за възнаграждения в ЦСМП-Русе.

В ЦСМП-Русе от вчера се извършва и проверка от финансови инспектори от Агенция за държавна финансова инспекция.

От днес за директор на Центъра е назначена д-р Иванка Маринова Узунова. Тя е била избрана след конкурс, при спазването на всички законови процедури и изисквания, казват от здравното министерство.