5 кг захар, кофичка кисело мляко, джиесем, 100 лева и фиш от тотото е плячката на двамата роми, които нападнаха, пребиха и ограбиха днес посред бял ден в Казанлък 77-годишния Димитър Димитров. Нападателите, които са криминално проявени, са задържани, засега за 24 часа.

Безчинство в Казанлък! Трима пребиха дядо заради мобилен телефон и чанта с покупки СНИМКИБлагодарение на бързата реакция на органите на реда двама от тримата извършители са задържани

Възрастният мъж, който живее в квартал "Запад" в града на розите, пазарувал в магазин от голяма търговска верига. Взел повече захар, защото стоката била на промоция, и си пуснал фиш от тотото. На връщане към дома си към 13 часа поел по пряка пътека през полето към квартала, край която няма къщи и е безлюдна. Тъкмо там той бил застигнат и нападнат от двама много по-млади от него мъже, които явно са го проследили от магазина до пустото място. Те се приближили зад него, неочаквано хвърлили върху главата му яке и с ритници и удари го повалили на земята. След което измъкнали торбите с хранителните продукти от ръцете му, пребъркали дрехите му и побегнали с плячката си.

Нападнатият мъж все пак успял да се изправи и се развикал. Той се добрал до първия блок от квартал "Запад" - блок 19, където негови обитатели подали сигнал за инцидента на тел. 112. Дошлата веднага полиция успяла бързо да задържи нападателите след кратка гонка в калните поля наоколо. Местните твърдят, че това не е първо нападение на цигани над казанлъчани по тази пътека - през лятото две жени се били разделили по същия начин с по 20 лева всяка.

Към 15 часа екип на Спешния център в Казанлък отведе бай Димитър за преглед в местната болница. Докато чакаше лекарите, той каза пред "24 часа", че нищо не го боли, но видимо беше уплашен, а якето му - кално от схватката на земята. При него беше дъщеря му, а зет му каза, че най-вероятно носът му е счупен. Мъжът е пенсионер, работил като конструктор в някогашния Институт по хидравлика в Казанлък.

От полицията в града потвърдиха, че нападателите са техни стари познати мъже на 38 и 43 години. И двамата са лежали в затвора за други престъпления. От отмъкнатите пари си били разделили по 50 лева на човек. Тъй като двамата са действали в условията на опасен рецидив, досъдебното производство по случая е поето от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Това е втори случай на нападение с побой и грабеж над възрастен човек в Казанлъшко в последните дни - точно преди 2 седмици рецидивистът Кольо Рашков от Гурково, на 39 години, нападна в дома й 73-годишната си съгражданка Иванка Койчева. След побой мъжът задигна от жената 35 лева. Той вече е в ареста, а баба Иванка бе освободена за домашна лечение след няколко дни престой в Университетската болница в Стара Загора.