5-годишно момченце от Асеновград се нуждае от помощта ни. Ивайло е с диагноза Аутизъм и ГРР- генерализирано разстройство в развитието. Годишно на детето са необходими около 20 000 лева за терапии, тестове и хранителни добавки, за да върви напред, да се научи да общува с връстниците си и да има пълноценен живот като всяко друго дете. Средствата обаче са непосилни за семейството.

„Ивайло се роди на 25 юли 2014 година. Той е прекрасно, усмихнато и слънчево дете, развиващо се в норма до момента, в който бяха поставени ваксините: МПР на 13-месечна възраст и Синфлорикс на 18-месечна възраст. Около два месеца след това започнаха да се забелязват промени в поведението на детето. Всичко, което беше научил, внезапно изчезна. За наш най-голям ужас от яслата потвърдиха това, което и ние забелязвахме: че детето някак отсъства от света и че няма интерес към връстниците си”, описват в bg.helpkarma.com родителите Петър и Мария.  

Оттам започва лутането им в търсенето и непрестанното правене на опити да му помогнат. Първо проверили слуха. Оказало се, че чува.

Записали час за детски невролог в Пловдив при д-р Панова. Тя била първият лекар, който поставя диагнозата, като отбелязва симптоми от аутистичния спектър и макрокрания (голяма глава). По нейна препоръка родителите записват час в София в детската клиника “Св. Никола” - Александровска болница. Наблюденията на д-р Анка Бистриан - детски психиатър, които са записани в анамнезата са, че аутистичните симптоми са неуточнени. Препоръчва ежедневна работа с психолог, логопед и така до ден днешен.

„Предложиха ни да направим изследвания за непоносимост към храни, генетични, фецес тест за червата и тежки метали в косата. Изпълнихме всичко. Започнахме диета без глутен, без казен и захар, която се спазва и до момента. Благодарение на многобройни терапии и лечение на възпалени черва отпаднаха въртенето в кръг, ходенето на пръсти и хапането. По наше усмотрение направихме 23 барокамери. На база изследванията започна приемът на добавки, витамини и минерали, които са в недостиг в организма или липсват напълно”, обясняват родителите.

Засега детето има подобрение и напредък, най-вече от ТЕС - транскраниална електростимулация на мозъка. Стимулациите се наблюдават от д-р Пламен Димитров - клиничен невролог от Варна. По негова препоръка е хубаво детето да посещава плуване поне два пъти седмично, ерготерапия, киндиру, арт терапия, както и основните часове – логопед и психолог.

Ивайло получава ТЕЛК, който е 95% с ЧП, но сумата е крайно недостатъчна, за да покрие всички терапии.

„Благодарение на наши познати, приятели и близки на семейството, до този момент успявахме да се справяме, за което сме им безкрайно благодарни. Предимно от тези средства детето върви напред, но финансово ще става все по-трудно, защото лечението ще е дълго. По груби сметки годишно на Ивайло са му необходими около 20 000 лева за терапии, тестове и хранителни добавки”, допълват родителите.

Те молят всички добри хора да помогнат Ивайло да бъде пълноценно дете и да се раздава на щастливо детство.

Всеки, който желае да помогне, може да дари средства:

BG07FINV915010BGNOFX69

Петър Ганчев Поляков

Или на helpkarma.com