Близо 30 000 ученици в цялата страна са оставени без физкултурни салони. Липсата на пригодени за спорт помещения е осезаема в много части на страната, а данни на Министерството на образованието показват, че подобно е положението в близо 200 образователни институции. Какво означава това?

През зимните месеци, когато училищния двор е неподходящ за провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт, децата са принудени да спортуват в пригодени класни стаи, които разбира се са твърде тесни за провеждането на подобен тип учебни часове. Такова е положението в 400 училища, в които спортове като волейбол и баскетбол просто няма къде и как да се практикуват.

Най-често без подходящо място за спорт са училища, които се намират извън градовете. Във Варненска област общо 9 селски училища нямат физкултурни салони, сред които са тези в Кичево, Любен Каравелово, провадийското село Житница, пишат от “Монитор”.

В по-големите средни училища пък имат дори по два физкултурни салона - голям за учениците от 5-и до 12-и клас и малък, обикновено от две съединени класни стаи, за учениците от 1-ви до 4-ти. Няколко са школата във Варна без физкултурен салон, като за сметка на това те разполагат с най-модерните новоизградени спортни площадки.

В проекти на стойност над 15 млн. лв. ЕС ще финансира модернизация на спортната инфраструктура. Министерството на образованието и науката е сключило 8 договора, които предвиждат строителство на нови физкултурни салони. С бюджета си МОН също е ангажирано за състоянието на спортните съоръжения на училищата в страната.