30 бона обезщетение за жандармериста с палката от белия автобус

Веселин Дончев се разболял от страх и унижение, разбил семейството си и сменил работата заради подигравки

България 18.06.2019 14:15 5023 0
30 бона обезщетение за жандармериста с палката от белия автобус

Жандармеристът Веселин Денчев, който беше разследван за удари с палки по участници в протеста срещу кабинета "Орешарски" пред парламента преди 6 г., е осъдил прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева, съобщи "Лекс".

По-рано служителят на реда беше оправдан за боя в "Нощта на белия автобус", както остана в историята  евакуацията на депутатите от обсаденото Народно събрание.

Преди дни съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) е уважила частично иска на Денчев за неимуществени вреди от незаконното обвинение, който е поискал обезщетение от 80 000 лева.

В нощта на 23-и срещу 24-и юли 2013 г. полицията опита да изведе с автобус депутатите от парламента по време на антиправителствения митинг,  но рейсът беше засипан с камъни. През нощта от МВР започнаха да извозват депутатите с камионетки, а полицаи трябваше да осигурят трасе и започнаха да изблъскват протестиращите. Кадри на bTV показаха как един униформен с бяла маска на лицето удря с палка хората около него, които в този момент се изтеглят и дори успява да разбие главата на един от тях - Кирил Димов.

След това започна проверка на МВР, а главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че биячът на записите осъществява полицейско насилие. Проверката установи, че най-вероятно мъжът с маската е служителят на жандармерията Веселин Денчев, но той и колегите му удряли протестиращи само по мускули и крайници, а освен това имало групово нарушаване на обществения ред и употребата на насилие е била законна.

Полицаят беше наказан само с "писмено предупреждение" заради ползването на маската и затова, че не е представил доклад след случая, но и това наказание беше отменено от съда.

След това обаче прокуратурата му повдигна обвинение за причинена лека телесна повреда на протестиращия Димов и в началото на 2014 г. Денчев беше пратен на съд. След близо 3 години той беше оправдан от Софийския районен съд и присъдата влезе в сила, след като прокуратурата не протестира. Според съда не е било безспорно доказано, че именно Денчев е полицаят с маската и никой от множеството свидетели не го е разпознал.

Случаят и последвалото дело срещу униформения бяха широко отразени в медиите и това е една от причините сега Денчев да получи и по-голямо обезщетение за неимуществени вреди. В исковата си молба до Софийски градски съд той пише, че през тези години е преживял много страх, унижение, стрес, разболял се, разбило се и семейството му, сменил и работата си, тъй като търпял и подигравки от колеги.

В един момент Денчев дори не искал да излиза от дома си, свидетелства негов бивш колега. Той разказва, че в социалните мрежи имало коментари и снимки на Денчев, според които той бил виновен за всичко в злополучната нощ. Част от коментарите били доста заплашителни и той се притеснявал да не бъде разпознат на улицата и някой да реши да се саморазправя с него. Според показанията на този свидетел имало и коментари в социални групи, които били от типа "видиш ли, ако се срещнем на улицата, да видим дали е толкова мъж".

 Съдът приема, че в случая претърпените неимуществени вреди са по-големи от обичайните заради широкия обществен отзвук и заради това, че обвинението е свързано пряко с работата на полицай.

"В резултат на широкото отразяване на процеса в медиите, в социалните мрежи имало голям обществен отзвук и негативни коментари за ищеца, което от своя страна довело до чувството му за несигурност и страх от саморазправа с него по улиците, в случай че бъде разпознат като полицаят бил протестиращи в нощта на белия автобус", се казва в решението на съда. В него съдия Алексиева подчертава още, че към полицаите има завишени изисквания за почтеност и професионализъм, и когато служител на МВР е незаконно обвинен за престъпление в областта на работата му, то и щетите са по-големи, защото уронват и служебния му авторитет.

"По тази причина, създадените при наказателното преследване неудобства и притеснения имат по-силно отражение върху отделните негативни изживявания на упражняващите такива професии и пряко значение за размера на обезщетението. Дискредитирането на ищеца в обществото като професионалист без съмнение се е отразило на психическото му състояние и бъдещото му кариерно развитие", пише в решението. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

СНИМКИ БГНЕС

Изпрати новина