Двадесет и пет души от медицинския персонал на видинската болница са заразени с коронавирус. Към вчерашна дата са потвърдени пробите на 13 пациенти, трема от които са от старческия дом в Гара Орешак. Медицинските лица са служители на различни отделения, а заключенията след проверка на РЗИ са, че има и няколко фактора, улеснили разпространението на вируса. 

"Спецификата на работа във видинската болница е, че лукарите работят освен в стационара, и в болничата помощ. Наблюдава се кръстосано движение, което е улеснило разпространението. То обаче може да стане, само ако са снижени изискванията за носене на лични предпазни средства и употреба на дезинфектанти", каза директорът на РЗИ Данчо Пенев.  

От щаба изтъкнаха, че болниците постоянно се снабдяват с предпазни облекла, като само вчера са били разпределени 4 000 костюма за многократна употреба. Затова не може да става дума за липса на предпази средства, а по-скоро за не толкова стрикно изпълнение на мерките.

Мутафчийски изтъкна, че силно се перпоръчва да се избягва кръстосване на движението в здравните заведения. 

"Имаме един заразен лекар, който работи на 4 часа във ВМАи на постоянен трудов договор в Пирогов", даде пример той. И допълни, че е издал заповед лекарите и сестрите във ВМА да работят само по основния си трудов договор. 

"Отминава и това време, в което лекари и сестри могат да ползват стаи за почивка. Те се оказват много опасни в момента", заяви още шефът на Военно-медицинската академия.