Софийският централен затвор също откри новата учебна година. Там също си имат първокласници, макар повечето да са с мустаци заради солидната възраст. 191 първолаци-затворници тръгват на училище в столичния затвор. В единствения женски затвор в Сливен те са 60. Едва 16 пък са в Поправителния дом за непълнолетни младежи към заведението за лишаване от свобода във Враца.  Това сочи справка на Министерство на правосъдието, пише stolica.bg. 

Образованието ни прави свободни личности, на добър час, приветства учениците в българските затвори днес зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. 

Той посети затворническото общежитие "Дебелт" към затвора в Бургас. Разкрити училища или филиали има във всички затвори в България, а процесът на образование в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и МОН. 

Преподавателите са квалифицирани педагогически кадри. От 6505 лишени от свобода, 1080 започнаха учебната година 2019/2020 години. 124 от тях ще бъдат първокласници. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 218, където се намира и най-голямото училище в системата на затворите, показва справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".