19 души чакат белодробна трансплантация, като българин вече е включен в европейската листа за чакащи, съобщи БТВ. До октомври миналата година пък петима пациенти не са дочакали трансплантация и са починали.

"Ние сме в безизходица и търсим различни варианти, за да се справим. Благодаря на детето ми, че е толкова лъчезарно, че се бори за втори шанс", каза пред bTV Ивета Дулчева, която е майка на 16-годишната Дария, която очаква трансплантация. Вчера семейството е получило писмо от Министерството на здравеопазването, че са включени в списъка на чакащите.

Миналата седмица почина 18-годишно момче от Бургас, докато чакаше трансплантация.

Организирахме няколко протеста под мотото "Здравен емигрант", каза Владимир Томов от Алианса на редки болести в България. Той обясни, че няколко пациента са успели да емигрират и това ги е спасило.

Първите четирима български лекари вече заминаха на обучение за белодробни трансплантации във Виена, като през септември или октомври се очаква да заминат и основните екипи. Обучението им ще продължи около 6 месаца, обясни д-р Георги Хинков от ВМА.

Очаква се до края на 2020 г. да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас. Разработен е проект на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите в страната за периода 2019-2023 г.