"Убил си двама души, а дори не каза, че съжаляваш. Оставаш в ареста, имаш нужда да помислиш какво си направил". С тези думи се обърна окръжният съдия Катя Господинова от Бургас към 18-годишния Алекс Димов, който на 3 ноември премаза две възрастни жени на тротоар в Карнобат.

Съдия Господинова подчерта, че трагедията е можело да бъде много по-голяма, ако в онзи момент на тротоара са се намирали повече хора. Вместо да изрази съжаление, 18-годишният шофьор каза само, че иска мярка за неотклонение подписка вместо арест. На въпрос на съдията дали е изтървал управлението на автомобила, Алекс само въздъхна и потвърди.

В съдебната зала днес следобед стана ясно още, че обвиняемият живее на съпружески начала с момиче от ромската махала в Карнобат, от която има бебе на 28 дни, но не е припознал детето. "За съда все едно нямаш дете. От страх ли не си го припознал, къде е мъжкото ти достойнство", смъмри го съдия Господинова.

Защитникът на обвиняемия адвокат Красимир Кацарски пък заяви, че веднага след удара Алекс се е опитал да помогне на ранените жени, дори се навел към едната и започнал да вика "Не умирай, бабичко". Секунди преди удара 84-годишната Каля Георгиева и 70-годишната Ганка Николова разговаряли на тротоара до дом 33 А на ул."Петър Берон" със своя съсед Иван Чепанов. Той успял да избяга, виждайки връхлитащия мерцедес, но двете баби били буквално премазани. 70-годишната издъхнала на място, а другата 7 часа по-късно в бургаската болница.

Отново според версията на защитата мерцедесът на неопитния шофьор, който имал едва 19 дни стаж зад волана, попаднал във вдлъбнатина и счупил картер. Вместо да натисне спирачките и да овладее колата, Алекс дал рязко в ляво и налетял на бабите, след което се ударил в електрически стълб.

На мястото няма спирачен път, а мерцедесът се е движел с над 50 км/ч. По-късно стана ясно, че на предната дясна седалка се е возило 13-годишно момче, брат на жената, с която Алекс живеел на семейни начала. Рано сутринта на 3 ноември двамата тръгнали да купуват памперси за бебето.

Въпреки желанието на обвиняемия да не бъде върнат в ареста и чистото му съдебно минало, съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение. Според прокурор Валентина Маджарова извършеното се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност.

"Подобни инциденти станаха ежедневие. Наличието на две жертви на пътя е достатъчно основание да се иска най-тежката мярка за неотклонение", каза прокурор Маджарова като подчерта самонадеяността, с която неопитният шофьор е карал мощния мерцедес.

Алекс получил автомобила като подарък от баща си малко след като взел книжката. Успял да се качи само два пъти в него - ден преди кървавата катастрофа и в деня на трагедията.