18-годишен младеж от Плевен живее на улицата. Доскоро момчето е било в Общински социален център, но според правилата, след навършване на пълнолетие, трябва да го напусне. 

Последното жилище, в което е живял за по-дълго 18-годишният Диан Митев, е общинският Център за настаняване от семеен тип в Плевен. Младежът споделя, че има родители, които обаче не могат да му осигурят условия за живот.

Диан никога не е стъпвал в класна стая. Знае единствено малкото си име, с което се подписва в документите. Не може да чете и да смята, разказва bTV.

Социалните твърдят, че на момчето е предложено да ползва друга социална услуга, но далеч от Плевен. Затова отказало. Съгласило се да живее с леля си, откъдето си тръгва след месец.

Междувременно работило във ферма без договор. Докато един ден председателят на Националното сдружение на сираците Слави Михайлов не го среща пред вратите на центъра, който доскоро е бил негов дом.

Според Михайлов в жилището от семеен тип само физически са се грижели за момчето, но не и за ограмотяването му, както и за освидетелстването му пред ТЕЛК. Опитът ни да разговаряме с директорката на центъра Руслана Гицова не даде резултат.

"Нещото, което ми каза: "Аз съм насилен от баща ми и не искам да крада, защото в затвора може би ще ми причинят същото". Това е нещото, което ме разклати", сподели Гицова.

Че Диан е с нелека съдба, потвърждава и негов приятел: "Той по принцип от малък е почнал да работи, както има една дума, за едно парче хляб – колкото да оцелява. Гледал е животни, използвали са го хората".

Момчето признава, че често е ставало жертва на сексуални посегателства. В дома си не иска да се върне, тъй като е без ток и вода. Отхвърлен е и от майка си, която живее с друг мъж.

След като случаят стана публично известен, кметът на Плевен Георг Спартански се ангажира с намирането на подслон, но признава, че възможностите на общината не са големи: "Ще намерим краткосрочно решение за следващите дни, седмици, но това не е трайно решение на въпроса и това е само един случай от вероятно десетки други такива всяка година в страната. Проблемът идва оттам, че много безотговорно се създават деца, а децата трябва да бъдат осъзната необходимост и потребност".

И според сдружението на сираците проблемът ще се задълбочава.

"Точно след седмица-две ще излезе от същия този център още един младеж, на него му предлагат да отиде при майката. Каква е тая държава – първо да позволява децата да бъдат изоставяни в социален дом, да ги гледа 20 години и после да ги връща на родителите", казва Слави Михайлов.

Как социалните са си свършили работата, тепърва ще се проверява.