150 хил. българи ще пътуват за чужбина по празниците, като основните предпочитания са за съседните балкански държави - Гърция, Турция, Северна Македония, Хърватска и Сърбия.

Великобритания ще е №1 от по-далечните европейски дестинации, като след нея се нареждат Италия, Испания и Германия, прогнозира пред "Монитор" Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му най-много ще са пътуванията на българите зад граница по време на празниците към Гърция, като повечето посещения в южната ни съседка ще са около Великден.

"Към Турция ще е по-голяма бройката през почивните дни в началото на май. Пакетите за туровете на нашенци за морска дестинация в чужбина излизат около 400 лв. на човек", уточни той.

Експертът смята, че най-много ще пътуват хората от големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново. По Възкресение на път ще са основно по-младите, защото по-възрастните спазват традицията да посрещат Възкресение семейно у дома си.

За българските граждани, предпочели да пътуват в родината, пакетите излизат средно по 250 лв. за транспорт, настаняване и храна. Има и от по 60-70 лв. на човек, но в най-луксозните места цените достигат и до 700-800 лв. В страната балнео- и спа хотелите вече са почти резервирани. Много пътувания се очаква да има отново към морските и ски курортите и малките градове. Големите областни центрове като София, Варна и Бургас по празниците ще останат по-празни.

Според Занков по Великден се очаква около 170 хил. чужденци да дойдат у нас.

"Те също ще отидат към балнео-, ски- и спа курортите, а румънците основно към Черноморието. Предпочитани от тях са и ски центровете ни Боровец и Банско, къщите за гости в селата Родопите и другите балкански селища из страната, а също в Пловдив и във Велико Търново. В София, въпреки че има много полети на евтини превозвачи, не се очертава голям наплив. Очакванията ни за столицата бяха доста повече. Явно повечето само ще кацнат тук и ще се отправят към други места в България. Обикновено около Великден гостите от чужбина остават в местата за настаняване в страната за 3 до 4 нощувки", добави главният експерт към Институт за анализи и оценки в туризма.