14 архитектиктурни колектива са подали заявка за участие в конкурса за площад "Св. Неделя" в София. След българските участници, най-много са тези от Италия. Кандидати, обаче, има и от Франция, Русия, Турция и Румъния. Вчера са отоврени офертите им, но само половината от тях ще получат възможността да разработят идеен проект за площада, съобщават от Столичната община. 

На този етап 14-те архитектурни къщи са представили само своя професионален опит. Кои 7 ще бъдат допуснати до втория етап от конкурса - изработване на идеен проект, зависи от 15-членно жури, в което участат 6 чуждестранни експерти в архитектурата и градоустройството. Ако подалите заявление за участие бяха над 20, допуснати до втори етап щяха да бъдат 9. 

От 7-те кандидати 5-ма ще получат награда за работата си. Общият награден фонд, предвиден от Общината е 250 хиляди лева. Архитектите, спечелили първо място ще получат 70 хиляди лева, а всеки следващ кандидат с 10 хиляди по-малко. 

След одобряване на идейния проект, следва изготвяне на инвестиционен проект и избор на изпълнител, които отново Столичната община ще възложи. Очаква се реконструкцията на централното пространство да започне през 2020 година. 

Припомняме, че конкурсът за пл. "Св.Неделя" вече беше прекъснат веднъж. Камарата на архитектите в България обяви, че няма да участва в него заради поставените условия към кандидатите. Първоначално те бяха на база финансов оборот на кандидатите - 1,5 млн. лв., от които 750 хиляди, спечелени от сходни проекти в последните 3 години. Според Камарата, по този начин се ограничава възможността да участват млади професионалисти. След протестно становище на гилдията, главният архитект на София - Здравко Здравко намали финаносвите параметри наполовина, но според архитектите те продължаваха да бъдат дискриминационни и даващи предимство на големите проектанстки фирми. Председателят на камарата Борислав Игнатов дори напусна състава на журито за конкурса. 

Според сегашните критерии, предимство на кандидатите ще донесе предишен опит. 

Как ще изглежда площад "Св. Неделя" в София? Конкурсът започна! ВИДЕОЗа първите 5-ма класирали се има награден фонд от 250 хиляди лева