102 души са заразени в дома за възрастни хора във Варна "Св. Георги". Сред тях са и 9 души от персонала.

От РЗИ-Варна са предприели всички необходими мерки, за да предотвратят разпространението на вируса. От началото на заразата в дома починалите са трима.

"Изследванията бяха взети за два дни - петък и събота. И вече са факт до днес. От първите и вторите изследвания общо положителните за COVID -19 са 93-ма - 82 вчера и 11 от предходния ден. От персонала са деветима души", заяви д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

Извършена дезинфекция на цялата сграда, а към момента по-голямата част от заразените са в добро здравословно състояние.

"В момента са в добро състояние, който има оплаквания - линейка на ЦСМП се отзовава веднага и биват настанявани в болнични заведения", обясни д-р Михайлова.

Предприети са и още мерки, за да бъде ограничена заразата.

"Успяхме да ги отделим, да се направят всички санитарно-хигиенни условия, така че останалите да не се допусне заразяване, ако не е допуснато вече към този етап. Така че държавата ще помогне с каквото може. Естествено има и доста трудности, тъй като е частен дома", обясни областният управител Стоян Пасев.

А заразените на този етап няма да бъдат транспортирани.

"За момента лечението ще се провежда там на място, което е добре, според мен, тъй като повечето са трудно подвижни хора и са на възраст над 80 години", обясни Пасев.

Все още обаче не е ясно защо се е стигнало до голямото огнище на заразата, а от здравната инспекция са изпратили предписание до прокуратурата, за да бъде извършена проверка по случая