Голямо шествие и бдение в памет на убития при масов бой с роми Валери Дъбов се състоя тази вечер в Кюстендил. Местни хора набират средства в помощ на майка му.

Участниците в бдението донесоха цветя и свещи и призоваха съгражданите си да покажат, че са единни и не искат повече убийства.

В Кюстендил познават 35-годишния Валери като добър, скромен и трудолюбив човек, който винаги помагал, съобщи bTV. Твърди се, че той е минавал случайно пред заведението, където група роми не били пуснати, защото били много пияни, и така станал бой. Намесил се за да помогне, но бил прободен с нож.

Междувременно в ареста вече е 19-годишният младеж, заподозрян за престъплението, който късно снощи се е предал заедно с майка си в полицията, след като първоначално беше издирван. Часове след убийството той написал в профила си във Фейсбук: "Не съм убиец". Той е криминално проявен. Преди да рани смъртоносно Валери, празнувал в заведение.

Младежът от рода Гольовци живее в крайната част на ромската махала. Домът на приятелката му е един от претърсените. Тя не вярва той да е способен на подобно престъпление.

Кюстендилци не могат да си обяснят как един криминално проявен младеж може да се разхожда спокойно с нож в града.

"Искам да се запише в Наказателния кодекс да бъде забранено носенето на хладно оръжие. Не може един такъв човек да се движи с хладно оръжие и да отнема човешки живот", каза Огнян Атанасов, цитиран от БНТ. 

Местният полицейски директор се срещна с протестиращите. Три големи клана сред ромите създават проблеми, признават от полицията, но твърдят, че към случаите се подхожда изключително сериозно.

Ромската фамилия Гольовците нашумя и през 2009 година, когато 9 души участваха в нападение и убийство на пазач на черешови масиви. Те получиха общо 99 години затвор.

Снимка: offnews.bg