Те са някъде там скрити в полите на Родопите, сякаш заседнали назад във времето, далеч от градския шум и цялата светска суета. Вместо с бетон са обградени с планина, а погледнеш ли нагоре не виждаш смог, а звезди… Родопските села са сякаш безброй, а в което и да  отидеш ще намериш топлота и гостоприемност. И ще искаш да се върнеш отново и отново.  От TrafficNews.bg вече ви заведохме на виртуална разходка из 10 села в Родопите, но се оказа, че това е крайно недостатъчно. Читатели изброиха още толкова, които задължително трябва да бъдат посетени. Ето ги и тях:

Лилково и римският път

Селото се намира съвсем близо до Пловдив – само на 35 км. Минава се през Първенец и Храбрино, а част от пътя след Долни Плочник не е асфалтиран и е в лошо състояние. Постоянните жители в селото са около 50, а по-голямата част от къщите са се превърнали във вили, който се пълнят с хора само през уикендите или летния сезон. 

В центъра на селото се издига голямата църква "Св. Архангел", построена в средата на 19 век.

 

През Лилково е минавал римския път, който е свързвал Пловдив с Беломорието.  И до сега част от него е добре запазен. Лилково е изходен пункт  за х. Персенк и летовище Бяла черква. През върховете на Чернатица може да се отиде в чепеларското село Орехово.

Бойково и революцията

Селото се намира в същата част на Родопите. В Бойково има  множеството параклиси, а до него се  намира крепостта срещу нашествениците "Калето", крепостните стени южно от селото "Свети Дух", крепостта на богомилите "Свети Врач".



Хора от Бойково активно участват в Априлското въстание. Там е организиран Революционен комитет, основан от Захари Стоянов.

Според европейски проучвания въздухът в района на село Бойково, Дедево и Плочник е един от най-чистите в цяла Европа, като само на още 2 места в Европа има подобно качество на въздуха. 

От село Бойково започват туристическите маршрути по стария турски път за селището Горен и Долен Плочник, за местността Тъмръш, реката и местността "Средня", за водохващането през местността "Падала", ситовските ливади и село Ситово, хижа "Персенк" и "Чудните мостове". Съществува и маршрут до местността "Равнища" и село Дедево, а от там за Бяла Черква.

Селча

Селото се намира в Западните Родопи, община Девин. Разположено е на 1000–1020м надморска височина, на 14км от главният път Девин-Кричим.

 

Триград – между Дяволското гърло и Ягодинската пещера

Ако имате път в Западните Родопи, няма как да не посетите и Триград. Селото е в община Девин, а край него се намират Дяволското гърло, Ягодинската пещера и панорамната площадка „Орлово око“.

Множество археологически находки показват, че селото води началото си от дълбока древност. В околностите са открити пещерни жилища и тракийски селища. Предполага се, че името на селото произлиза от факта, че преди на това място са съществували три по-малки села. 

Триград е място, което от векове е запазено непроменено, останало далеч от шумния и забързан съвременен свят. Великолепната природа и гостоприемните местни жители правят почивката в това китно селце незабравимо и изпълнено с приятни емоции изживяване. Много къщи за гости в селото посрещат посетители с гостоприемство и вкусна родопска кухня.

Лещен – между Пирин и Родопите

Красивото родопско село се намира на 15 км от Гоце Делчев в Западните Родопи. Близо до него се намират архитектурните резервати Ковачевица и Долен. От Лещен се разкрива красива панорамна гледка към Пирин планина.

Селото привлича туристи с автентичния си вид и старите къщи, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). Днес в селото са реставрирани около 15 къщи, които пресъздават духа и атмосферата на миналото. Много от тях предлагат настаняване. Гостоприемните домакини ще ви нагостят с вкусни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти.

Изключително приятна за туристите е разходката по тесните улички в селото, покрити с калдъръм.

Долен и калдъръмените улички

Няма как да пропуснем да споменем и за село Долен, което е съвсем близо до Лещен. Село Долен е създадено през ХVІ в. от българи, търсещи спасение от насилственото помохамеданчване. По време на Възраждането (XVIII-XIX век) селото е процъфтявало, а местните хора се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство и кираджийство (превоз на товари).

Заради запазените си къщи от периода на Възраждането, през 1977 г. с брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Резерватът обхваща 70 сгради паметници на културата. 

Могилица и Агушевите конаци

Селото се намира на около 30 км от Смолян. В района е имал селище около 1000 години преди новата ера, а през времето на Византийската империя селището било курортен център. 

В родопското село се намира най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров - Агушевите конаци.

Комплексът от сгради е построен от трима майстори в продължение на 20 години - от 1820 до 1840 г., за богатия турски феодал Салих ага и тримата му сина. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Агушевите конаци се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и изолирани един от друг с вътрешни зидове. Във всеки двор се е намирал по един кладенец, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения.

Равногор и Бековите скали

Селото се намира в съвсем друга част на Родопите – в община Брацигово.  На около 15-тина минути от селото има чудесно място за отдих и барбекю – параклисът „Свети пророк Илия“, възстановен през 2002 година за възпоменание на древния манастир „Свети Илия“, опожарен от турците през 17-ти век.

Ако продължите до Бекови скали след около 45 минути спокойно ходене по широк и равен път ще имате възможност да се насладите на живописната гледка към язовир Въча. Открито е и по това време на годината при слънчево и тихо време е сухо и приятно. Край селото има изградени множество параклиси, около които също има обособени места за отдих.

Джурково и вечният празник

Селото се намира само на 13 км от Лъки  в подножието на рида Манастирище и връх Скалата Съставено е от 3 махали, разположени на различна надморска височина.

Селото е разположено по западните склонове на рида Манастирище, а под него тече река Джурковска, водеща своето начало от седловината „Момина вода“.

Селото е заселено от жители на село Момчиловци през далечната 1890 г.

Повечето жители са християни. Има християнски храм, който се казва „Св. Богородица“. Има още четири параклиса – „Св. Георги“, „Св. Дух“ и „Св. Илия“ и „Св. Никола“.През лятото има много красива гледка и много зеленина. Селото е заобиколено от високи и красиви планини. Хората са много добродушни и приветливи, те са малко, но за сметка на това се веселят много.

Известни местности са „Табаковата лочка“, „Св. Георги“, „Търлицата“, „Горна и Долна Мешова бърчини“, „Скалата“, Ливадето", „Сливата“.

Село Рибница

Село Рибница се намира в планински район. Разположено е в най-южните части на Родопите. На 7км от границата с Гърция в непосредствена близост до град Рудозем.

Село Рибница е атрактивно селище с разнообразна флора и фауна. Една от уникалните по рода си забележителност е средновековната крепост "Козник" или "Рим папа", построена в посока на днешния град Рудозем, за да пази някогашния кервански път.



Крепостта "Козник" е била част от цялата крепостна наблюдателно-охранителна система на Родопите. С подобно предназначение са били крепостите Беаднос при село Беден, Аетос над Смолян, Момчиловата крепост край Подвис, Асенова крепост и др.

 

Източници: bulgariatravel.org, opoznai.bg