10 души, въоръжени с ножове, боксове и метални палки, са били задържани в Габрово преди най-масовия протест в събота срещу ромското насилие. Мъжете са арестувани още на организираните контролни пунктове на подстъпите към площад "Възраждане". Това обясни на брифинг шефът на жандармерията старши комисар Красимир Добрев, който отчете нощ без ексцесии в града. 

"Намерихме 4 бокса, 2 ножа и две метални палки. Някои лица бяха и без документи за самоличност. Обясняват, че носят предметите за лична защита, но това може би са лица, които търсят провокация", заяви комисар Добрев. Той разясни, че заловените са граждани на Габрово, като част от тях са криминално проявени за хулигански прояви. На нарушителите са съставени актове за административно нарушение и по-късно са освободени. Задържани са и 120 пиротехнически изделия.

„Жандармерията и полицията ще останат в Габрово, докато е необходимо, докато обстановката се нормализира. Уверявам гражданите, че ситуацията ще бъде контролирана и няма да допуснем сериозни нарушения на обществения ред“, подчерта комисар Добрев.

В съботния протест участваха около 2000 души, като освен габровци да ги подкрепят дойдоха хора и от други градове.

„Оценяваме протеста като мирен, спазваше се обществения ред. Дори когато шествието се беше насочило към една ромска къща, там бяхме изградили кордони с цел да не ескалира напрежението. Част от протестиращите започнаха да скандират, че трябва да преминат през кордона, но тези лица ги оценяваме по-скоро като такива, които биха искали да направят някаква провокация. Благодаря на болшинството граждани на Габрово, които показаха толерантност. Ние за втори път свалихме каските и щитовете и в знак на солидарност дори едно момиче подари цвете на жандармерист“, коментира комисар Добрев.

Според него малка част от участниците в протеста са били от други градове, не са пристигали организирани групи. По време на шествието не е имало хулигански прояви, нито унищожено имущество.

За втора поредна вечер жандармерията свали каски и щитове пред демонстрантите и в знак на толерантност облече жълти жилетки с надпис „Антиконфликт”. Органите на реда направиха плътен кордон пред подхода към улица "Батак", където има ромски къщи. "Бяхме разположили полицаи антиконфликт без шлемове и при нарочна заповед жандармеристите свалиха щитове и каски. Това беше посрещнато с одобрение, дори получихме цветя", каза комисар Добрев.

2000 души на протеста в Габрово! Сред тях и битият продавачТой заяви, че е очаквал подкрепа, но не и етническо напрежение