Дами от всякакви професии направиха първите си стъпки по модния подиум под тепетата. Туроператори, репортери, лекари, актриси и представителки на много други сфери на дейност се превърнаха в живи картини, а Малката базилика - в сцена на спектакъла им. Те дефилираха с ръчно изработените тоалети и аксесоари на бившата родна журналистка Диана Чолакова.

Както вече ви разказахме, Чолакова се завърна в родината преди дни, за да представи първото си ревю в България в рамките на фестивала "Хронотоп". От 17 години тя пребивава в САЩ, където я отвела случайна среща, прераснала в щастлив брак. Веднъж заминала, българската журналистка вече не може да упражнява професията си, поради което се насочва към различни сфери на дейност - от основател и преподавател в българско училище до треньор по художествена гимнастика.

Започва да плете съвсем случайно, по време на една от дългите зими в Мичиган. "Трябваше да измисля с какво да си уплътня времето, но и начин, по който да представя България", разказва тя. Изработва бижута на една кука, които бързо биват забелязани от други дизайнери.

Така Диана започва да се развива като дизайнер и печели редица награди в Щатите, сред които и моден "Оскар".

Бивша българска журналистка, грабнала моден "Оскар" в САЩ, с дебют на пловдивския подиумДизайнерката представя България по света, а ревютата си превръща в спектакли

По време на спектакъла си "Мода в картини" Диана представи изработени от нея самата бижута, плетива, тоалети, бански костюми, аксесоари. Чрез тях бившата журналистка и моделите й пресъздадоха религията, културата, традицииите, изкуствата и четирите сезона - всичко, което прави страната ни уникална.

Шоуто започна с изпълнение на песента, считана за химн на българите в чужбина - "Хубава си, моя горо". Микрофона грабна Йоана Бачурова, която взе участие и в дефилето. На финала на емоционалната вечер участници и публика дружно припяваха "Моя страна, моя България", заедно с гласовитата пловдивчанка.

"Беше най-трудното ми ревю досега, дори и от гледна точка на пространството. То съвсем не прилича на типичния моден подиум. Въпреки това, момичетата работиха в синхрон и се представиха чудесно. Вярвам, че се е получил незабравим спектакъл", сподели развълнуваната Диана пред наш репортер веднага след шоуто.

Какво споделиха самите модели и как премина ревюто - вижте във ВИДЕОТО: