Актьорът Тончо Токмакчиев влиза в битката за кмет на София. Кандидатурата му е издигната от "Партия на зелените", пише offnews.bg. Въпреки това от централата на зелените все още не са потвърдили официално информацията.

"На този етап нищо не мога да коментирам, защото ми предстои турне в САЩ и Канада", заяви Токмакчиев.

Партията избрала комика, защото той винаги е имал активна гражданска позиция по проблемите на столицата. Токмакчиев често може да бъде срещнат на разходка във Витоша пред уикенда. Участва в инициативи за почистване на планината, както и за опазване на околната среда. Освен това споделял виждането си, че днес живеем в интересно време – това на обединена Европа. 

Актьорът често е влизал в кожата на известни политици в работата си в сатирични предавания. Някои от тях се чувстват обидени от скечовете и дори му се сърдят. Въпреки артистичните си роли, досега комикът стоеше настрана от реалната политика.

В момента Токмакчиев пътува из България и по света. Заедно със своите колеги Георги Мамалев и Камен Воденичаров правят комедийния спектакъл "Майсторите на комедията". Актьорът го определя като „един приятен и забавен преглед на нашия живот“ и казва, че е много важно да работиш с хора, с които имат еднакъв естетически вкус и критерии.

Комикът е син на известния художник Ненко Токмакчиев. Като дете е свирил на пиано и рисувал. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Николина Георгиева. Работил е в Бургаския куклен театър. От 1992 г. е член на трупата на първи частен театър “Ла страда” и на шоу спектакъла “Улицата”. От 1990 г. участва в студентското предаване “Ку-ку”, по-късно “Каналето”. От 2007 г. е в основния актьорски и продуцентски състав на “Шоуто на Канала” по БНТ, което беше спряно от ефир през март 2018 г. Играе в десетки тв и театрални постановки. От няколко години има и различен собствен бизнес - производство на розово масло.