Ренета Плевнелиева е на 46 години. Кандидат е за кмет на с. Първенец и кандидат за общински съветник в община „Родопи” Има висше образование. Завършила е магистратура в ПУ "Паисий Хилендарски" със специалност „Корпоративно управление".  В момента работи като Началник-отдел "Социална закрила" в Дирекция "Социално подпомагане", община „Родопи”;

Омъжена с едно дете.

- Г-жо Плевнелиева, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на едно от най-големите села в община „Родопи“ - Първенец?

- Какво ме мотивира ли? Мотивира ме главно бездействието на сегашните управляващи - кмета на село Първенец и кмета на община „Родопи“. Мотивира ме това, че се чувствам подготвена да се справя с това предизвикателство. Вече 16 години няма промяна в развитието на село Първенец. Задавам си следните въпроси: Дали се движим по асфалтирани улици? Дали пред всяка къща има съдове за отпадъци? Дали парк "Чинара" и Лесопарка са приятно място за отдих? Още много въпроси могат да бъдат зададени, но е време всичко това да се промени, за да стане село Първенец едно приятно за живеене място.

- Как Вие г-жо Плевнелиева, ще управлявате Първенец по-добре от сегашния кмет?

- Най-вече като не допускам грешките, които прави сегашния кмет. На първо място това ще е по-добрата комуникация с населението. Все пак хората са тези, които решават кого да изберат и затова смятам, че комуникацията с жителите на Първенец е от първостепенно значение. Ще водим диалог и заедно ще решаваме какво е необходимо, за да живеем по-добре в нашето село. Като редови жител на Първенец искам да заявя, че не заслужаваме да ни игнорират и да не се съобразяват с мнението ни. Вторият приоритет, който искам да засегна е чистотата, защото е много важен. В момента сме подложени на препълнени кофи за смет. Съществува спешна необходимост от подмяна на амортизираните и счупени съдове, както и осигуряване за домакинствата, които не разполагат с такива.

- Кои ще са първите три неща, с които ще се заемете незабавно, ако бъдете избрана за кмет на Първенец?

- Мислила съм много по този въпрос и с оглед на сегашната ситуация в Първенец смятам, че на първо място е належащо да бъде решен проблема със сметосъбирането.  На следващо място е подобряване на инфраструктурата и пешеходната част, особено във второстепенните улици на селото. 3-то - озеленяване и поддръжка на зелените площи.

- Вярвате ли, че хората в община „Родопи“ искат и са готови да изберат нещо различно от обичайното, тоест от статуквото?

- Вярвам, че на хората им е омръзнало да ги лъжат. Получавахме обещания, които не се изпълняват вече 16 години. Време е за промяна! Надявам се, че хората ще избират умно, с поглед в бъдещето.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!