Кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на район „Южен“ Костадин Язов иска да превърне бившето кино „Въстаник“ в модерен културен център. Там в момента се помещава Народно читалище „Христо Ботев“, основано през 1905 година. Към читалището функционират школи по балет, фолклорни танци, изобразително изкуство, пантомима и школа по музика.

„Има всички предпоставки за възродим богатия живот на това културно средище. Тази сцена помни постановки на Коко Азарян и Младен Киселов, тук са играли незабравими актьори като Тодор Колев, Цветана Манева, Руси Чанев, Антон Горчев, Катя Паскалева – да не изброявам всички. Гостували са писатели и поети, художници.

И сега тук е Малък театър, провежда се Зимен фестивал на изкуствата “Сцена, палитра, слово”. Фестивалната програма може да се засили, да се върне някогашния живот на читалището. Още повече, че в непосредствена близост се намира ансамбъл Тракия, тук е и православният храм „Света Троица“. Убеден съм, че кино „Въстаник“ може да върне славата си на културно средище в „Южен“ и то като модерно културно средище от 21-ви век. Желанието ми е читалището да бъде оборудвано със съвременна мултимедийна техника, което да даде възможност на посещаващите го да имат още по-пълен достъп до произведенията на литературата и изкуството. Със сигурност реализирането на този проект ще бъде един от приоритетите в моята работа като кмет на района“, обяви Костадин Язов.

Той сподели и още една своя амбиция – възраждането на комплекса да го направи харесвано място дори за така искания Дом на пловдивската опера, въпреки че е наясно, че повечето хора ще предпочетат операта да е в центъра.

„Аз съм и пряко, и косвено обвързан с район „Южен“, в него живея от 30 години. Противно на ширещото се мнение, че това е един застаряващ район, тук има доста млади хора и „Южен“ се развива постоянно. Наред с всички идеи, които имам за подобряването на инфраструктурата – неща, които са жизнено необходими за живеещите тук, хората в „Южен“ са показали през годините, че имат насъщна потребност и от свое културно средище. Читалището е създадено още през 1905 година от местни ентусиасти, с доброволни помощи са събрани първите 1000 тома във фонда му. С безплатен труд в края на 50-те години на миналия век жителите на района участват в построяването на сегашната сграда. Какво по-ясно доказателство, че живеещите в Южен имат нужда от своя културен център и ние ще направим всичко да им го предоставим“, заяви Костадин Язов.

ПП ГЕРБ е с №43 в бюлетините за кмет на Пловдив, за районен кмет и за общински съветници.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!