"Хора, не си правете тестове за коронавирус, ако сте без симптоми. Рискувате да влезете в един омагьосан кръг и няма излизане от него. Това заяви пред Glas.bg българката Мариана Димитрова, която стриктно изтърпя 14-дневна карантина, след като се върна от работа зад граница в родната Варна.

"Моята карантина започна на 19 март. Днес се оказа, че е напълно безмислена. От днес започвам 28-дневна карантина, а след 28-я ден, ще имам още 7 дни. Това е така, защото от днес РЗИ-Варна е уведомено за моя случай. Бързите тестове не се признават и вземат предвид от РЗИ.", казва Мариана. 

"Обичам България, но след като всичко свърши, си пожелавам да не се връщам повече тук. Чувствам се в капан и то заради собствената си глупост. Да съм дисциплинирана. Да не застрашавам здравето на другите.", споделя още тя.  

До този омагьосан кръг се стига, след като Мариана Димитрова, въпреки че няма симптоми, си прави тест за коронавирус, след като вече е изтърпяла 14-дневната карантина. Оказва се, че е вирусоносител и сама си наложила още 14 дни, а сега ще си остане вкъщи поне още месец. 

Българка доказа как можеш да си позитивен и след карантина! 

След карантина: Българка разбра, че е заразена с коронавирусИскала да бъде сигурна, че е здрава и си направила тест

Нейните премеждия обаче продължават. Ето какво разказва тя:

Няма никаква комуникация между лабораториите и РЗИ. Накратко, вчера си направих PCR тест. Днес ми позвъниха от РЗИ. Изпратиха линейка да ме вземе и да ме изследват.

Питах защо точно един ден след теста. Отговорът беше, че лабораторните PCR не са надеждни. Защо изобщо ги правят? Те са по 120 лв. И съм без симптоми. Трябва да остана в Инфекциозна болница. Пак карантина 28 дни от днес. Нямам право да си правя тестове. Единствено тестовете на РЗИ ще са достоверни в моя случай, за да ме освободят от карантината.

Имам доказателства, че им звънях. Исках тест още на 19 март. Те направо ми скапаха нервната система.

Защо правят тестове в тези лаборатории? Съжалявам, че изобщо бях съвестна. Трябваше да си трая. Сега ще мина през този ад с болниците.

Аз мисля да подам иск срещу лабораторията, че не е съобщила за първия ми положителен тест. Вече щях да съм към края на този кошмар, заяви Мариана Димитрова. 

Няколко часа по-късно по случая й имаше развитие. 

"Оказва се, че никой не взема предвид бързите тестове. Моята карантина започва от днес. Благодарение на един млад лекар - д-р Панчев, не ме вкараха в болница без причина. Няма да признаят друг тест за периода от 14.04 до края на 28-я ден, ако имам отрицателен. Ще стоя още една седмица под карантина", сподели българката. 

Едва след това ще й направят още един тест и ако е отрицателен, ще бъде свободна.

"Най-глупавото в ситуацията е, че и лекарите в Инфекциозна болница се чудят защо РЗИ ме праща ЕДИН ДЕН след PCR тест, да ми направят отново тест и според тях е честно да минат няколко дни, но се оправдават с протокола.