Тъй като удължаваме с още 3 седмици извънредното положение, тук са обобщени първите 30 неща, които трябва или не трябва да правите, казвате или мислите:

1. НЕ ТРЯБВА да напускате дома си по никаква причина, но ако имате причина, можете да напуснете дома си.

2. Маските са безполезни, за да ви предпазят от вируса, но може да се наложи да носите такава, защото може да спаси живота ви, но може и да не работи, но може да е задължително, но може и да не е, но здравният персонал абсолютно се нуждае от тях, но вероятно не и вие, но така или иначе забравихме да поръчаме всякакви маски, но се постарахме всички да произвеждат маски.

3. Магазините са затворени, с изключение на тези магазини, които са отворени. Отворените магазини могат да продават само стоки от първа необходимост, но и несъществени вещи, като дрехи, но магазините за дрехи не могат да се отварят.

4. Не трябва да ходите на работа, но можете да получите друга работа и да отидете на работа.

5. Не трябва да ходите на лекар или в болницата, освен ако не трябва да отидете там, освен ако не сте твърде болни, за да отидете там.

6. Този вирус може да убива хора, но не се плашете от него. Той може да убие само онези хора, които са уязвими, или онези, които не са уязвими. Възможно е понякога да има широко разпространение, но и да бъде контролиран, с изключение на това, че понякога това води до глобална катастрофа.

7. Ръкавиците няма да помогнат, но все пак могат да помогнат, така че може да ги носите понякога или не. Трябва да миете ръцете си, но не е нужно да миете ръкавиците си.

8. СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ, но е важно да излизате.

9. В супермаркетите няма недостиг на хранителни стоки, но много неща липсват. Понякога няма да ви трябва тоалетна хартия, но трябва да си купите няколко пакета само в случай, че имате нужда от такива.

10. Вирусът няма ефект върху децата, с изключение на тези деца, на които въздейства.

11. Животните не са засегнати, но все още има котка, която е положително тествана в Белгия през февруари, когато никой не е бил тестван, плюс няколко тигъра тук-там ...

12. Стойте на 2 метра от тигрите (вижте точка 11).

13. Ще имате много симптоми, ако се заразите с вируса; но можете също да получите симптоми, без да се заразите с вируса; да се заразите с вируса, без да проявявате никакви симптоми; или да бъдете заразни, без да имате симптоми; или да не бъдете заразни, но със симптоми. Но нямаме достатъчно комплекти за тестване и затова никой няма да разбере дали имате вируса. Може да успеете отново да се заразите с вируса, но може би не.

14. За да се предпазите, трябва да се храните добре и да спортувате, но яжте каквото имате под ръка, тъй като е по-добре да не излизате да пазарувате, но е добре да отидете да пазарувате, ако трябва.

15. Важно е да дишате чист въздух, но не ходете в паркове, а отидете на разходка. Но не сядайте, освен ако сте стари, но не за твърде дълго или ако сте бременна или ако не сте стари или бременни, но трябва да седнете. Ако седнете, не си сваляйте маската, но можете да ядете.

16. Не посещавайте стари хора, но трябва да се грижите за старите хора и да им носите храна и лекарства.

17. Ако сте болни, можете да излезете навън, когато сте по-добре, но никой друг от вашето домакинство не може да излезе, когато сте по-добре, освен ако не се наложи да излязат.

18. Можете да получавате храна от ресторанти, доставена до дома ви. Тези доставки са безопасни. Но хранителните стоки, които носите обратно в къщата си, трябва да се обеззаразяват навън за 3 часа, включително пицата ...

19. Не можете да видите баба си и дядо си, но те могат да разхождат кучето си, да пазаруват или да ходят на разходка и да бъдат близо до други хора, но не и близо до вас.

20. Вие сте в безопасност, ако поддържате безопасното социално разстояние, когато сте навън, но не можете да излизате с приятели или непознати на безопасното социално разстояние.

21. Вирусът остава активен на различни повърхности в продължение на два часа ... или четири часа ... шест часа ... Имам предвид дни, а не часове ... Но той се нуждае от влажна среда. Или студена среда, която е топла и суха ... във въздуха, стига въздухът да не е сух.

22. Училищата са затворени, така че трябва да обучавате децата си, освен ако не можете да ги изпратите на училище, защото не сте вкъщи. Ако сте у дома, можете да обучавате децата си с помощта на различни портали и стаи за виртуални класове, освен ако нямате лош интернет или повече от едно дете и само един компютър, или работите от вкъщи. Печенето на торти може да се счита за математика, наука или изкуство. Ако се занимавате с домашно образование, можете да включите домакинските дела, за да бъдете образовани. Ако се занимавате с домашно обучение, можете да започнете да пиете джин в 10 часа сутринта.

23. Ако не се грижите за деца вкъщи, можете също да започнете да пиете джин в 10 часа сутринта.

24. Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, ще бъде обявяван всеки ден, но не знаем колко хора са заразени, тъй като тестваме само онези, които са почти мъртви, за да разберем дали те ще умрат ... хората, които умират от коронавируса, които не се броят, няма да бъдат броени. Ще обявим само някои от хората, които умират от коронавируса, и никой не знае дали те умират с вируса или заради вируса, но не се притеснявайте, ние държим всичко под контрол.

25. Трябва да останете затворени, докато вирусът не спре да заразява хората, но той ще спре да заразява хората само ако всички се заразим, така че е важно да се заразим, а някои да не се заразим.

26. Можете да се присъедините към съседите си за улично парти и да включите музиката си за външна дискотека и съседите ви няма да извикат полиция. Хората от друга улица могат да се обаждат в полицията заради вашата музика.

27. Никой бизнес няма да фалира поради коронавирус, освен тези, които ще фалират заради коронавирус. Предлагат се заеми за компании, които се нуждаят от заеми, но компаниите не могат да получат нужните им заеми. Фирмите, които трябва да освободят работниците си, ще получат компенсация 60/40, за да не ги уволнят, но трябва да ги уволнят, за да я получат.

28. Нямаше нужда да поръчваме допълнителни вентилатори от Европа и така или иначе изпратихме имейл на грешен човек, но сега отчаяно се нуждаем от български компании, които да направят много повече вентилатори, но ние ги контролираме, доверете ни се, че знаем точно какво правим.

29. Не трябва да политизираме въпроса, но ще правим 2 пъти на ден по 2 часа политическо излъчване всеки ден в 8 ч и в 23 ч, което не е политическо, защото е само с политици от една партия, които категорично не са политически.

30. Ще следваме научните съвети на експертите и ще правим правилните неща в подходящия момент, но никой не знае кога е точното време или какви са правилните неща. И не следвахме научните съвети, за да започнем, но трябва да ги следваме сега, но всъщност няма да ви кажем какво се случва сега, но ето една диаграма, показваща колко пътувания с кола сте направили днес и това ще направи всичко по-добре.

Дано това е напълно ясно! 

 *Д-р Антония Първанова e работила като експерт в европейски епидемиологични организации, бивш депутат и евродепутат.