Пловдивският стоматолог д-р Христо Карачанов бе сред първите, заявили желание и готовност да помагат в борбата срещу COVID-19. 

В личния си профил, той публикува съобщение, отправено до всички дентални лекари, практикуващи на територията на Община Пловдив, с което декларира своята подкрепа при недостиг на медицински персонал, като най-тежък вариант на сценариите от епидемичната ситуация в Пловдив.

Ето и какво точно гласи съобщението, отправено към всички дентални лекари под тепетата:

"До всички дентални лекари, практикуващи на територията на Община Пловдив:

Уважаеми колеги, нека заявим нашата съсловна и гражданска позиция и отговорност във връзка с назряващата кризисна опасност от заболеваемост от коронавирус!

Моля всеки един от вас, който прецени, че може да се включи в списъка от дентални лекари, готови да помогнат при възможен недостиг на медицински персонал, (като най-тежък вариант на сценариите от епидемичната ситуация в Пловдив), да изпрати имена, телефон и мейл за контакт на д-р Venceslav Stankov. Колегите от списъка ще бъдат уведомени допълнително за условията, критериите и задълженията, след което трябва да потвърдят окончателно своето участие."

Д-р Христо Карачанов сподели и свое видео, в което споделя ценни съвети за имуномодулация. Това е процес на регулация и съответно промяна на имунния отговор чрез усилване или отслабване на неговата сила. Ако промяната води до усилване на имунната реакция, тя се нарича имуностимулация. 

"Имунната система е бариерата, която предпазва нашия организъм от патогенните микроорганизми в околната среда - било то бактерий, гъбички и т.н. Ние трябва да повишим имунната си защита, за да можем да се справим при евентуален контакт с коронавирус. Днес обръщам внимание на природните имуностимулатори, като на първо място предпоръчвам ехинацея - продукт, който повишава както общия, така и локалния имунитет (на дихателната система). Вторият продукт, който бих ви препоръчал е прополисът - пчелен продукт, който представлява комбинация от пчелен прашец, пчелно млечице, пчелен клей и восък.

Д-р Христо Карачанов е завършил дентална медицина в Медицинския университет в Пловдив през 2014 година, но се занимава и с естетични корекции 

"Работата ми не е само естетика. На първо място сме лекари и точно в такива моменти сме длъжни да се отзовем. Предвижда се недостиг на кадри, ще се мобилизират дори пенсионирани колеги. Когато има война, войниците не абдикират нали?" - казва стоматологът. 

Ето и цялото видео на д-р Христо Карачанов: