Бременната в деветия месец украинка Наташа вече е приета в пловдивската УСБАЛАГ „Селена“. Жената е посрещната от екип, който говори руски език, и в момента е на преглед. За да се чувства по-спокойна, ще бъде консултирана от АГ специалист от украински произход. Това съобщи за TrafficNews общинският съветник на "Родопи" Пламен Кабаков. 

Както вече съобщихме, той отвори дома си за Наташа и още едно украинско семейство. Те пристигнаха в Пловдив в късния следобед вчера, но все още са в посттравматичен стрес от преживяното. Не могат да повярват как животът им се е преобърнал буквално за минути. „Трябва да се види изражението на лицата им, начинът, по който говорят. Изключително изплашени са”, разказа пред наш репортер Кабаков.

Бежанците са имали много тежко пътуване. Четири дни са се придвижвали от Киев дотук, като са спали по три часа на нощ. Оставили са цялото си имущество, животът си и са тръгнали да бягат от войната с по един куфар и малко пари.

 „Те не искат подаяние. Искат да започнат работа, да се чувстват полезни и по този начин да преодолеят преживения стрес. Те са обикновени хора. Нямат политически възгледи, нито някакви шувинистични настроения. Не са очаквали, че ще се случи нещо подобно”, казва общинският съветник.

Той отново отправи апел към всички, които имат възможност да помогнат, той като в момента още четири майки с осем деца влизат на българска територия с желанието да се отправят към Пловдив. Сред тях има бебе. Кабаков е в непрестанна връзка с организацията „Път към свободата”, от която получава информация за бежанците, които търсят спасение у нас.

„Има и много хора, които се страхуват да излязат и да предприемат пътуване”, посочи още Кабаков. Причината е, че въпреки осигурения зелен коридор за автобусите, украинците не са сигурни дали ще стигнат до границата безопасно.