32-годишният Боян Ченешев премина Ком-Емине, носейки на гърба си огромен портрет на Васил Левски. Младият мъж се впусна в предизвикателството съвсем сам и взе разстоянието за 22 дни. Любопитното е, че до момента той няма никакъв опит с подобни преходи, но е щастлив, че е успял да сбъдне мечтата си и да мине по стъпките на Апостола на свободата.

„Аз съм артистична личност, дълго време бях активен спортист, но в един момент усетих, че вече нищо не грабва интереса ми. Попаднах в една рутина, от която исках да избягам. Търсех решение на проблема и стигнах до прехода Ком-Емине”, споделя пред TrafficNews Боян, който преди десет години напуска работата си като полицай, за да се занимава с музика.

Тъй като е неопитен планинар и за пръв път в живота си хваща всички щеки, Боян решава, че трябва нещо да го мотивира, за да не се откаже по пътя. И избира да носи портрета на Левски. „Казах си, че от една страна ще отдам чест, а от друга – ще мина по част от неговите стъпки. Ще му покажа Балкана и местата, където са паднали в бой много хора, които той е вдъхновил. Както и аз съм вдъхновен да направя прехода”, обяснява Ченешев.

По пътя си ентусиастът мина през върховете Левски и Ботев, паметниците Бузлуджа и Шипка, Котел и други емблематични за историята ни места. Извървял е около 600 км. Най-трудно през тези 22 дни било, че не можел да се наспи и да си отпочине качествено. Вървял по 13-14 часа на ден, за да стигне от една хижа до друга. Ставал в 4 ч. сутринта, тръгвал по тъмно и умората се натрупала.

Въпреки че бил сам, по пътеката постоянно срещал хора и споделил с непознати голяма част от прехода. Повечето му се радвали, снимали се с него. А стъпките му се следели в няколко Фейсбук групи.

„Имаше хижари, които ме посрещаха с думите: „Хайде, откога го чакаме Левски”. Предварително заеха, че Левски върви по пътеката и това беше много интересно”, спомня си Боян.

Портретът на Левски е нарисуван специално за него от анонимния художник, по-известен у нас като "Човекът без име" или NoName. Боян споделя, че самата картина е около 1 кг, но общо с раницата му багажът тежал около 14 кг. Което за такъв преход е много.

„В момента този портрет е на стената ми и ми дава сила, че ако реша отново да направя нещо силно, ще успея. В него има душа”, признава патриотът. А следващо предизвикателство със сигурност ще има, тъй като той е от хората, които обичат да тестват волята си. Сега отчита, че рутината е изчезнала, а желанието му за живот се е върнало. „В момента се чувствам толкова силен, че мога да направя всичко”, категоричен е Боян Ченешев.