Почина най-възрастната монахиня у нас. Сестра Херувима е напуснала този свят на 100 години вчера. Новината бе оповестена от кмета на град Самоков.

Херувима е родена на 6 май 1920 г. в гр. Костенец. Тя има трима братя и две сестри. Основното си образование получава в гр. Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ на 24 май 1925 г. Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина.

"От деня на своето постъпване в светата обител, до ден днешен, тя не се отделя от нея, а с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 6 май 2020 г., бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество. Бог да прости монахиня Херувима и да я настани в Своите небесни селения! Монахиня Херувима ще бъде погребана в двора на Самоковския манастир, като опелото ще бъде извършено на 6 декември от 15:30 ч. в манастирския храм", пишат от митрополията.