Пловдивската пианистка Анна Петрова участва в необичайна инициатива за болните от коронавирус в Манхатънската болница „Presbyterian Allen”. Талантливата музикантка изнася концерти през приложението FaceTime, за да облекчи страданията на засегнатите от тежката инфекция.  За проекта разказва в специален репортаж и The New York Times.

В напрегнатата ситуация в отделенията за спешна помощ и интензивно лечение, пациентите с коронавирус се борят в изолация, около тях са лекарите и медицинските сестри. Те обаче са облечени в защитни костюми, спазват разстояние. Невъзможни са посещенията от семейството. Звуците в тези пространства са само алармите на мониторите, които непрекъснато се включват, започва репортажът на журналиста Бенджамин Уейстър.

Но в болницата на „Presbyterian Allen” в северната част на  Манхатън музиката на Бах, Брамс и дори Бийтълс звучи из стаите на пациентите.  Изпълняват ги музиканти от различни формации, победители от камерни фестивали и международни конкурси, учители в престижни музикални училища.

Те се изявяват от Калифорния, Кентъки, Мейн, Вирджиния, Масачузетс и Ню Йорк. Музиката се възпроизвежда чрез iPhone или iPad, поставени до нощното шкафче на пациенти, които имат желание да чуят изпълненията. За целта използват функцията на FaceTime само за аудио, за да запазят анонимността си.

В болницата „Presbyterian Allen” се лекуват пациенти от общност с по-ниски доходи, малцинства – хора, за които заболяването е особено тежко. Миналата седмица най-добрият лекар в спешното отделение се самоубива и така обръща светлините на прожекторите към трудната битка, която той и колегите му водят.

Понякога болницата с 200 легла е има до 170 пациенти с коронавирус. До началото на април е имало 59 смъртни случая на пациентите, съобщава The New York Times.

Точно тогава на д-р Рейчъл Истърууд, която работи в нощната смяна в I.C.U., в отчаянието си как може да облекчи съдбата на страдащите си пациенти, й хрумва идеята за необичайните концерти.

 "Чувствах се отчаяна и безпомощна. Хората умираха самотни", казва 35-годишната лекарка, която преди да завърши медицина свири на кларнет.

Една вечер, тя слуша изпълнението на приятел  виолончелист в Калифорния, който свири Бах за нея през FaceTime. Тогава лекарката си припомня лечебната сила на музиката.

"Човече, бих искала да направим това в болницата", казва тя. Към виолончелиста Андрю Янс и цигуларката Моли Кар, а по-късно към тях се присъединяват и други музиканти. Сред тях е и пловдивската пианистка Анна Петрова.

По-леко болните пациенти д-р Истърууд пита дали искат да слушат концертите, а за тези на вентилация се обръща към семействата им за разрешение. Надеждата й е, че музиката ще ги успокои и утеши.

Часове след новината за смъртта на техния колега лекар, отново има концерт. Този път за медиците, които се събират в стая за почивка, за да чуят изпълненията на музика от Бах, Едит Пиаф, Сен Санс, Елтън Джон, изпълнени от  Андрю Янс.

Янс работи заедно с Моли Кар. Цигуларката е създател на проекта „Music Heals Us”, организация с нестопанска цел, която организира безплатни класически концерти в старчески домове, хосписи, затвори, приюти за бездомни и бежански центрове.

Така се случват и поредица от концерти, в които участват Моли Кар – преподавател в Джулиард скуул  и Брад колеж, съпругът и Одед Хадар – виолончелист, и Анна Петрова – преподавател по пиано в университета в Луисвил. И тримата са под карантина в дома на пловдивчанката, докато Хадар се възстановява от коронавирус.

Анна свири творба на Шопен един пациент, който й отговаря по телефона: „Обичам музиката. Благодаря ти. Ти ми направи хубав ден “.