Никола и Йорданка казват, че живеят втори живот. Тя е медицинско лице в спешното отделение на пловдивска болница. Изолирала се сама, след като се почувствала зле, но заразила и съпруга си.

„Бях наясно с диагнозата, но не очаквах, че такива ще са последствията. Ние имахме всякакво защитно облекло, но въпреки всичко аз се заразих”. Това разказа пред Glas.bg Йорданка Гешева, която от днес вече е излекувана от коронавирус.

58-годишната жена е имала остра дихателна недостатъчност и се е наложила интубация. След две тежки седмици в отделението за лечение на коронавирус, тя се връща към живот.

„В първия момент е малко шок.”, споделя от своя страна съпругът й Никола.

И двамата са с придружаващи заболявания от артериална хиперторния и диабет. При жената обаче заболяването протича по-тежко.

Разказът на семейството - вижте във видеото на Glas.bg

 

„Лечението протече затегнато – имаше моменти на подобряване и моменти на влошаване на състоянието”, поясни анестезиологът д-р Димитър Сотиров.

„Виждала съм болни, но такива последствия не съм очаквала, затова, който може, да се пази.”, казва още Йорданка.

Добра новина от Пловдив! Жена, интубирана 11 дни, и мъжът й са излекувани!

При пациенти, които дълго време са на апаратна вентилация, рядко се стига до пълно възстановяване, но семейството от Пловдив има късмет.

 „След 11 дни от екипа ни се взе решение пациентката да се екстубира. Общото лечение продължи 15 дни, като днес я изписахме жива и здрава вкъщи”, каза още лекарят.

Излекуваното семейство съветва, ако чувствате неразположение да се самоизолирате и тествате за коронавирус.

 „На докторите каквото и да кажем е малко – една голяма благодарност от цялото семейство”, казва Никола и Йорданка.

Въпреки че са абсолютно изчистени от вируса, двамата ще продължат да бъдат под домашна карантина още 28 дни.