Против съм всяка форма на насилие, но едно от постиженията на съвременното общество е правото на свобода на словото, свободното изразяване на мнение. Нашето общество си е извоювало това право. Така коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев протестите, които продължават вече повече от 60 дни. 

"Въпросът е, че обществото е разделено. Не е ясно каква част от народа представляват протестиращите. Ние сме избрани от 1 милион души и мисля, че трябва да продължим да си вършим работата до редовните избори", изтъкна той по време на живо включване от дома си в ефира на Нова телевизия. 

В момента Кралев се намира в домашна изолация във Варна, след като бе изписан от болница "Св. Марина". Както вече съобщихме, той продължава да се лекува от коронавирус, след като прекара 12 дни в интензивното отделение. Министърът е бил диагностициран с вируса на 26 август. В продължение на 10 дни е бил на кислородотерапия. 

Най-тежкият момент от преживяното за Кралев е бил, докато чакал резултатите на близките си.

"Започваш да чувстваш вина, че ги поставяш в опасност. Слава Богу, около мен всички бяха здрави. Това се дължи най-вече на факта, че спазвах мерките", заяви той. И допълни, че се придължал стриктно към разпоредбите на Здравното министерство от първия ден на пандемията. Въпреки това, се налагало да изпълнява министерските си задължение, което вероятно е довело до заразяването му. Кралев обаче няма предположения къде и кога може да се е срещнал с вируса.

Министърът използва ефира, за да благодари още веднъж на лекарите. 

"Впечатленията ми от героите на първа линия са прекрасни – професионалисти и всеотдайни хора. Изключително съм благодарен и възхитен от това, което видях. В съседната стая лежеше д-р Стоянка Ненкова, заразила се преди месец. Огромен респект към всички, че я върнаха към живота", заяви той.

Кралев, който е дипломиран лекар, обясни, че двустранната пневмония, с която е бил диагностициран, както и неразположението, което усещал, не са най-страшните последствия от заразяването. 

"Освен пневмонията и недостига на кислород, вирусът има ефект върху процеса на създаване на кръвни клетки. Това са неща, които не се виждат, но лекарите се борят с това, защото създава риск за живота. Субективното усещане е като пневмония, но нещата, които се виждат на кръвните изследвания, са много по-лоши", каза той. 

"Опасността е голяма. Единственият ни шанс е да спазваме мерките, без да изпадаме в крайности и истерия, просто да променим начина си на живот", апелира той. 

Красен Кралев след 12 дни в интензивното: Вирусът е жесток! Пазете себе си и лекаритеМинистърът на младежта и спорта е изписан за домашно лечение