„Медиите, отразяващи кризата с коронавирус заразата, както и Оперативният щаб, който ръководи действията на държавата за овладяването на болестта, трябва да подходят много информирано, за да се предотврати паниката сред хората. Специалистите от щаба, в чиято компетентност нямам съмнения, нямат умение как да представя на хората информацията. Медиите показват само лоши новини, които се отразяват зле на хората”, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров в предаването „Ничия земя” по Нова телевизия. Той предположи, че причината за това е опитът на членовете на щаба да стреснат хората, за да вземат те мерки и да се ограничи разпространението на болестта. 

Тодоров подчерта обаче, че тези послания влияят и по друг начин: „В момента в тази истерична ситуация, като се изкашлям, защото имам тютюнджийска кашлица, около мен се изпразва.  Започват да ме гледат подозрително. Забавлявам се много. Даже ако някой иска да си освободи място някъде, просто трябва да се изкашля”. Той допълни, че от 30 години българската нация върви към тотално опростачване и сега се налагат действия, когато ножът е опрял до кокала, защото не разбираме от думи. 

„В такъв момент паниката е голяма. Може да се сравни с времена на военни действия. Всички уж са много мобилизирани. Когато военните действия са по-далеч от теб, ти си по-спокоен. Когато започнеш да чуваш гърмежите на оръжията, тогава вече започваш да предприемаш някакви действия, за да гарантираш собствената си сигурност. Спомням си, когато бяха бомбардировките над Сърбия, две бомби паднаха недалеч от София. До този момент всичко беше спокойно, а след това настъпи паника. Хората взеха да се изнасят във села и паланки. Така че всичко това, което се случва около коронавируса, е закономерно с оглед на това какви хора сме и на какво ниво сме в нашата държава”, каза още Тодоров. 

Той подчерта, че паниката е преодолима, но се изисква известна култура, както и много дисциплина, защото тя е гаранция за успеха, за съжаления ако я е имало България нямаше да стигне дотук. 

„Ако не си наложим правилата самите ние, няма кой друг. Все ще намерим начин да изклинчим и след това друг ще ни е виновен. Важно е тези мерки, които са обявени, да се спазват. Съпротивата срещу спазването на правилата сякаш поддържа душевното равновесие на българина. Когато 500 години си свикнал да функционираш на въпреки на някой, за следващите 150 години трудно ще се изкорени. А като добавим и 50-те години комунизъм, когато имаше сентенция: „те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим”, което е пак същото, не можем да очакваме чудеса от нашего брата”, каза  и допълни, че по-дисциплинираните нации минават по-лесно през всяко едно изпитание. 

Тодоров отбеляза, че няма еднозначен отговор как ще повлияе ситуацията върху хората. От една страна би могла да скрепи вътрешносемейните отношения между хората, но може и точно обратното. Зависи от емоционалния и интелектуален ресурс, но е ясно, че за много хора от малкия и средния бизнес това ще бъде убийствено. Ще се нагнети огромно напрежение. В това отношение държавата действа неадекватно. Няма изпреварващи действия и хората оцеляват кой както намери за добре.  Той допусна, че ще има доста ексцесии и домашно насилие, както и хора, които ще се възползват добре от ситуацията. Например спекуланти, хора, които са се възползвали, имали са нюх. Големите корпорации, които имат ресурс също ще се справят и дори ще започнат вероятно да изкупуват бизнеси. 

„По-притеснен съм за възрастните хора. Много от тях не са защитени. Нашата държава реагира със закъснения. И към момента основните места са София и Северна България, което е много интересно. Много от населението работи в Италия и Испания . По статистика 40-50 хиляди българи работят там и се прибират не по въздух, а по земя. Не малка част от тях се прибраха. Започнаха събирания и купони и създава предпоставки за разпространението на заразата. Категоричен съм – нашата държава реагира късно”, каза Тодор Тодоров.

Той припомни, че само преди месец в Разград дойдоха 1000 привърженици на футболния клуб Интер Милано и там със сигурност е имало заразени.

„Хората сме добри, просто понякога правим лоши неща. Аз лично бих препоръчал, вярвайте, но се пазете. Страшна паника, че трябва да си мием ръцете. Сега трябва да дойде следващият вирус, който ще ни научи да си мием краката”, пошегува се криминалният психолог. Тодоров подчерта, че за да се справи човек с паниката, трябва да има сила и ресурс. Ако няма добро ниво на емоционална интелигентност, няма как да овладее паниката. Особено ако му повтарят „не се паникьосвай”.

„Важно е да запазим до максимум начина на живот без това да включва посещения на барове.  Няма как да ни спаси друг, ако не се спасим ние. Все чакаме някой месия. А не да разчитаме на това, че господ е българин”, каза още Тодор Тодоров.

Той сподели, че можем да излезем от тази криза по-силни като нация. Обърна и внимание, че веднага са се появили престъпниците, които се възползват от ситуацията.

„От опит знам, че по време на криза ние – криминалните психолози, имаме повече работа. Тези хора, които имат такава нагласа, намират начини.  Не им пречи, те така или иначе са престъпници. Но ще има и такива хора, които ако кризата продължи по-дълго, ще извършат престъпление, защото са притиснати до стената. Държавата трябва да е далновидна в този аспект, защото никой не знае колко ще продължи тази криза. Защото ако някой трябва да избере семейството му да гладува или да разбие някой магазин, е ясно какво ще се случи”, натърти криминалният психолог.   

Тодоров подчерта, че при по-продължителна криза се очаква да ескалира домашното насилие и някои прояви на суицидни наклонности, особено при хората, които са притиснати и икономически при тази ситуация. 

„Няма Трябва да се помисли за ангажирането на такива хора. Добре е фирмите да си споделят работници. Нужни са и поредица от социални мерки, но не знам кой може да се нагърби да ги свърши. Хората сме добри, независимо че понякога вършим лоши неща. Ето сега виждам доброто как хората помагат. В моменти на криза се вижда кой колко струва”, каза Тодор Тодоров. Той е категоричен, че лекарите трябва да бъдат подкрепени финансово и морално, защото те са войниците, който водят тази битка.

 А за хората остава да се научат да контролират страха си и е важно да има водещи фигури с авторитет.

Тодоров подчерта, че вярва в конспиративните истории за коронавируса дотолкова, доколкото ще има хора, които ще се възползват от появата на заразата. 

„Честно казано някой да изнесе от лаборатория такъв вирус ми се струва по-скоро като сценарий на филм. Но това, че има психопатни личности, които да се възползват от вече създалата се ситуация, съм сигурен, че е така. Би могло да е резултат от грешка, но щеше някак си по-рано да се разбере за заразата, за размера. А и когато създаваш нещо, с което да унищожаваш, винаги имаш и такова, с което да спреш действието му”, каза на финала криминалният психолог.