Пловдивският адвокат Станислав Станев, който е доктор по международно право и международни отношения и който често заявява мнение по въпросите за Западните Балкани, съобщи в своя Фейсбук профил, че профилната му снимка се експлоатира от неизвестни лица в Македония. Профилът, който е „усвоил“ тази снимка е изключително активен, като отправя сериозно количество политически послания, включително свързани с България и с дискусията по остта Скопие-София. По този повод TrafficNews  се свърза с адвокат Станев.

  - Адвокат Станев, как разбрахте, че профилната Ви снимка се използва от друг профил?

  - Обърнаха ми внимание хора от Македония, с които се намирам в контакт. Хора, които ме познават и на които това е направило впечатление.

 - Сигнализирахте ли за това, за да се вземат мерки по отношение на този профил?

 - Профилът, който се крие зад моето лице, е в Туитър, а аз самият нямам регистрация там. След като разбраха, мои приятели, които ползват Туитър, ми казаха, че са го направили. Ще видим дали ще има някаква реакция от страна на тази социална мрежа.

  - Имате ли представа каква е причината за този внезапен интерес към Вашето лице?

  - Честно казано, нямам никаква представа. Възможно е да става въпрос за профил, който има афинитет към чужди снимки и моята просто да му е попаднала отнякъде; възможно е обаче това да е мотивирано от моята активност във Фейсбук именно по направление Македония.

  - Какво имате предвид?

  - Както споменах и по-горе, аз самият не ползвам Туитър и няма къде да се „засека“ с човека или с хората, които оперират с този профил. За сметка на това, тъй като имам отношение, емоция и известен поглед върху емоциите между София и Скопие, понякога си позволявам да изразя моята гражданска позиция като българин и като европеец. 

- Получавали ли сте отговори на тези свои позиции и въпроси?

- Не, не съм получавал отговор, за хората, към които са отправени, е по-удобно да не отговарят, защото няма какво да кажат, без да се изложат или без да признаят на собствените си граждани, че са ги лъгали. И че десетилетия наред данъците на обикновените хора в Македония се ползват за странни неща, включително да се финансира лъжата, която е навсякъде: в книги, списания, учебници, радио, телевизия, интернет. Същевременно, въпреки че не дават вид да са видели какво им пиша, съм далеч от мисълта, че тези послания не са прочетени и отчетени. Което пък е възможно да е причина за това, че моята снимка внезапно се оказа атрактивна за някакви профили в социалните мрежи.

 - Смятате ли, че вземането на снимката Ви, може да се дължи на Вашите позиции и отворени писма?

 - Няма как да знам дали е така, но го допускам. Възможно е и не е невероятно и това е лична „инициатива“ - на „стопанина“ на този профил. Прави ми впечатление, че въпросната снимка се ползва не във Фейсбук, откъдето е взета, а в друга социална мрежа – Туитър. И тъй като аз нямам регистрация там, е възможно да са решили да я използват именно там, за да не забележа, докато я ползват и ѝ генерират популярност.

 - Какво имате предвид? За каква популярност говорите и какво би могла да цели тя?

- Профилът, който се е маскирал с моята физиономия, е активен по редица обществени въпроси в Македония. Аз, естествено, няма как да проследя цялата му активност, но е възможно той да започне да отправя агресивни, обидни и скандални послания, които целят да се предизвика скандал. Възможно е дори да се предизвика личностен конфликт с различни хора. И тъй като за събеседниците на този профил, това, което е той, е моето лице, като нормална реакция би могло да бъде агресия към хора, които приличат на мен или към мен самият. А ако случайно някое от моите послания стана по-популярно в Македония, именно негативната емоция, с която е натоварена снимката ми, благодарение на този профил, ще бъде основание и за негативизъм към самите тези.

 - Случвало ли Ви се е друг път?

 - Не, такова нещо не ми се е случвало или поне не съм забелязал. Но ми е правило впечатление, че когато някоя моя позиция набере някаква популярност в България и това се прехвърли виртуално, отвъд Осогово, има насрещна реакция. Например, бях се възмутил публично, че Държавната агенция за българите в чужбина откровено се подигава с хора от Македония, които искат да получат българско гражданство, но не могат да извадят документи в тази връзка. Ставаше въпрос за хора от малки населени места – селца, които обаче бяха дали на българската армия много доброволци. Тогава забелязах (отново благодарение на приятели), че бях посочен в едно тамошно издание като част от паспортната мафия. Честно казано, още не съм се отказал да „тествам“ адекватността на съдебната система в Македония, като потърся отговорност за това. Във всеки случай ставаме свидетели на начина, по който определени кръгове в Македония, водят „войната“ с България и с тези хора в България, които имат отношение и които искат да се знае истината. Като нямат какво да отговорят, те обръщат плочата и започват да свирят една своеобразна оратория на подлостта. Това дразнещо и тъжно, но ... това е начина, в който действат антибългарските среди край Вардар – както на държавно, така и на индивидуално ниво.

 - Смятате ли, че тук става въпрос за държавна намеса?

- Съмнявам се, но няма как да знам. A иначе, в Македония от много време е популярна една „държавна“ професия. Рецица хора поддържат огромно количество профили в социалните мрежи. Не само във Фейсбук, но както се вижда – и в Туитър. Тези хора получават заплата затова да провокират и да раздухват омраза от двете страни на границата. При това не го правят от собствените си профили и със собствените си лица. Те „стопанисват“ огромно количество профили и от всеки от тях се бълват залпове на омраза във всички възможни форуми и платформи. Именно тяхната активност се забелязва и тя създава невярната представа, популярна в нашето общество, че „македонците ни мразят“. Реалността там е доста различна. Да, има и такива, които имат негативно отношение към България – било защото така са учени и вярват на наученото, било защото работят държавна работа и от тях се изисква такова поведение или пък защото са част от друг етнос в Македония, който традиционно мрази България. Във всеки случай там, на битово равнище хората масово НЕ мразят България. Но истината, която там не е удобна, за българското общество или по точно за много български медии не е атрактивна и затова се създават такива настроения.

 - Това ли е пътят на Македония към ЕС?

 - В Европейския съюз са най-цивилизованите държави в света. Което означава, че лъжата и омразата не просто не са ценности на ЕС, а напротив. Колкото по-бързо политическата класа в Скопие разбере, че със старите югославски номера няма да стане; колкото по-бързо започнат да работят в полза на своите гласоподаватели, а не на геополитически интереси и ценности, които вече станаха причина за потоци кръв и страдания, толкова по-бързо Македония ще стъпи на правилния път, който ще я отведе там, където изстрадалите ѝ граждани заслужават – в европейското семейство.