Не ми тежат годините, тежат ми обидите. Искам да срещам хора с разум и с чиста съвест. Не можем да очакваме отнякъде да ни се сервира по-добър живот. Това зависи само от нас – да го направим по-добър. Да не си пречим и ако не можем да помогнем на някого, поне да не му вредим. Това споделя пред TrafficNews 85-годишният дядо Йордан Христевски, облегнат до вещите си край археологическия подлез в Пловдив.

През април възрастният човек трогна хиляди българи, след като негови снимки обиколиха социалните мрежи. Тогава случаен минувач го бе заснел да продава порцелановите си чинии, защото вече е сам и не са му нужни. Тъй като е мъж с чест, не приема парите, ако не си купите нещо от малкия му импровизиран пазар.

"Защо ми са парите, ако нищо не вземеш, жал ми е да хвърля всичко това, много години с тях съм живял. Избери си две чинии за тези пари", казал тогава дядо Йордан на човека. Днес пенсионерът е на същото място и отново продава покъщнината си – стар телефон с шайба, обувки, шапки са подредени на парапета. И пак отказва да приеме пари, ако не вземеш нещо. Казва, че не го прави само заради парите. Иска да е сред хора, понеже не може да издържа на самотата в празния си апартамент.

Целият си живот пловдивчанинът е посветил на строителството. Доставяло му удоволствие да създава нещо хубаво за хората. Обичал да прави подаръци, да черпи и да беседва. Но вече няма с кого. Не му провървяло в любовта. С жената „карали” само пет години, в които създали две деца. Не се спогодили и се разделили. Децата били много привързани към него, но той решил, че е редно да бъдат при майка си. Оставил им и семейното жилище и си купил гарсониерата, в която живее в момента. С дъщеря си пък се скарали преди седем години, тъй като разбрал, че тя краде от парите му. И оттогава не си говорят. „Така ми се е стекъл животът, така го живея”, въздиша дядо Йордан.

Той живее с 360 лева пенсия, от които 65 лв. дава за лекарства. Има няколко операции заради мъжки проблеми. Поставен му е катетър, който носи в чантичка. Не може да си готви сам и когато има възможност, хапва топла супичка в някое квартално ресторантче. Но въпреки трудностите, не се оплаква.  

„Човек не бива само за себе си да мисли, трябва да цени и другите. Умната, да не си пречим, да живеем като хора – това искам”, казва старецът.

Какво още разказа дядо Йордан, гледайте във видеото на TrafficNews:

Посуда за продан! Старият соц порцелан на Дядо Йордан за шепа стотинки, за храна!?Съдбата на българските пенсионери –нищета, лишения и срам да поискаш помощ