Новите пастири! Те продали всичко, което имали и вложили парите си в козеферма! Анна-Мария и Владо напуснали Пловдив заради село Долен и се посветили на стадо от 230 кози с мечтата да го направят още по-многобройно – с повече от хиляда животни.

"От Пловдив съм и впоследствие се запознах с нея, покрай кучетата. Ние сме двама икономисти, които гледат кози. Идеята е моя, защото искам от малка да имам ранчо и да се занимавам с животно. Дълго време търсихме място из цяла България и се влюбихме в село Долен", разказаха Анна-Мария и Владо пред NOVA.

"Да се захванеш с животновъдство, особено с кози, си е доста трудно. Животните намаляват драстично в България, което доказва, че това е един от най-тежките отрасни. Бяхме чували за подобни истории, но е съвсем различно, когато решиш да се откажеш от всички удобства и да започнеш нещо съвсем ново", споделя Владо.

Към момента двамата с Анна-Мария се грижат за 280 кози, но възнамеряват бройката да се увеличи и да имат над 1000. Целта им е да произвеждат качествени продукти - сирене и кашкавал.

Жителите на село Долен били много изненадани от новите си съседи. Първоначално си мислели, че двойката ще издържи само няколко месеца, но после свикнали с тях.

"Един от местните каза на Владо "Евала, стана по-голям селянин от нас"", спомня си Анна-Мария.