Панграмата „Ах, чудна българска земьо, полюшвай цъфтящи жита!”, писаха на ръка участници и гости на церемонията по връчването на наградите „Пловдив” тази вечер в Дома на културата „Борис Христов”. Изречението, съдържащо всички букви от българската азбука, ще послужи за създаването на уникален пловдивски шрифт, който ще бъде представен на 1 ноември – Деня на народните будители, и ще бъде предоставен за свободно ползване на всички желаещи.

Инициативата е част от програмата на Европейска столица на културата и цели популяризирането на кирилицата.

Под знака „Заедно” мина цялата церемония по връчването на най-авторитетните призове за принос към културата за отминалата 2018 г. Домакин на празника бе Държавна опера-Пловдив, която поднесе на публиката стилна церемония, фокусирана върху най-новото представление в афиша на трупата – мюзикъла „Евита”.

Водещи бяха Вера Гиргинова и Виктор Ибришимов, а за публиката освен тях пяха Юлия Йорданова и Марк Фаулър, свири оркестърът на Операта с диригент Константин Добройков, танцува балетната трупа. Емоция и много настроение внесоха малките възпитаници на Академията на Г-жа Опера, които залата изпрати с бурни аплодисменти.

Спектакълът започна с изпълнение на Академичния народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” с диригент проф. Бураджиев. После дойде ред на наградите.

Първият победител от тазгодишната церемония стана Петко Танчев. Визуалният артист, който стои зад множество красиви сценични проекти, взе приза в категория „Аудио-визуални изкуства” за спектакъла „Мадам Бътерфлай” на Държавна опера-Пловдив.

Благодарен съм за доверието и свободата, която ми даде режисьорът Нина Найденова. Надявам се да постигнем и още, пожела си Танчев, а в залата го аплодираха едновременно и съставът на операта и този на театъра, където Танчев създаде мултимедиите за спектакъла „Одисей”.

В категория „Журналистика” призът отиде при единствения номиниран – Веселина Божилова. Тя бе отличена за поредицата си материали за Столипиново.

Да ни е честита тази година на Европейска столица на културата, която трудна или добра, привлича погледите към нас, каза Божилова от сцената.

Истинска атракция се получи на сцената по време на връчването на награда „Пловдив” в раздел „Изобразително изкуство”. Призът отиде при „Жените на РЪБ-а”. На сцената излязоха Моника Роменска и Венета Маринова, когато изненадващо до тях изкочи Албена Михайлова-Бенджи. Единствената липсваща бе Надя Генова, но момичетата на РЪБ-а благодариха и от нейно име, обащавайки още хубави изложби. Първата от тях е през есента.

Публиката на церемонията на награди „Пловдив” имаше шанса да се наслади на изпълнението на световноизвестната пловдивчанка Добринка Табакова. Камерен състав от оркестъра на Операта изпълни нейната композиция „Огнен танц”.

В раздел „Музика” призът отиде при Мариана Панова за превъплъщението и в образа на Катерина Измайлова в едноименния спектакъл на Операта. Певицата благодари за признанието и обяви, че признанието е за целия екип, вдъхновил я да излезе от зоната на комфорт, за да претвори трудния образ.

Логично призът в раздел „Театър” отиде в трупата на Пловдивската драма за спектакъла „Дебелянов и ангелите”.

Това  представление е резултат от вдъхновената работа на 13 актьори и 4 актриси, хрумката на драматурга  Александър Секулов, работата на режисьора Диана Добрева, сценографа Мира Каланова, композитора Петя Диманова. Дълбок поклон пред всички от екипа на театъра, чиято работа остава невидима за публиката. Чест и привилегия е да играем пред негово величество пловдивския зрител, каза директорът Кръстю Кръстев.

След това гостите на церемонията научиха името на най-добрия преводач на 2018-а – Гинка Бакърджиева за книгата „Чук за вещици” на ИК „Летера”. В раздела „Художествена литература” наградата взе Антон Баев за стихосбирката „55 меланхолии на Антон Баев”.

Ама много красиви са тези солистки на Операта. Гледам ги и се чудя защо вместо меланхолии, не съм писал либрета, пошегува се поетът и журналист. Той благодари на хората, с чиято помощ стихосбирката е факт и се върна към темата за пловдивската опера с думите: „Операта ни е супер”.

В категорията „Произведения на изкуството за деца” призът бе за балетния спектакъл „Светът на Алиса” – представление отново от афиша на Държавна опера-Пловдив.

След това водещите оповестиха, че тази година в раздел „Архитектура” няма предложения и къде на шега, къде сериозно предположиха, че догодина може сред номинираните да е проектът за нова сграда на Операта в Пловдив.

Във финала на церемонията кметът Иван Тотев отговори, че първите стъпки към сбъдването на мечтата вече са направени.

Последната награда бе в раздел „Културно наследство  и съхранение на паметта”, където призът отиде при издателство „Летера” за албума „Пловдив – древен и жив”.

Церемонията завърши с изпълнение на химна „Върви, народе възродени”.