Новият роман на Милен Русков „Чамкория” ще се превърне в театрално представление. Спектакълът ще се случи на сцената на столичния Театър 199 „Валентин Стойчев”. Режисьор на амбициозния проект е Явор Гърдев, той ще подготви и драматизацията на романа. В образа на Славе ще се превъплати  Захари Бахаров. Очаква се моноспектакълът  да излезе на сцена около Коледа.

Русков не е отстъпил ексклузивните права върху творбата си. Това означава, че  ако друг режисьор реши да се заеме с историята, би могъл да влезе в директен естетически сблъсък с Гърдев там, където той е най-силен – на сцената, съобщава Площад Славейков.

Така догодина по време на 22-рото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” публиката вероятно ще има възможност да гледа на сцена два от най-значимите романи на годината – „Камбаната” в интерпретация на Пловдивския театър и „Чамкория”.

Българската публика може да се наслади и на друга популярна творба на Русков – „Възвишение”. Представлението на Пловдивската драма продължава да се играе с успех, а след по-малко от месец на голям екран ще излезе и филмът по едноименния роман.

По същото време по кината вече ще се върти филм по другия голям роман на Милен Русков – „Възвишение“. Неговата премиера е на 10 ноември. Междувременно и спектакълът на Иван Добчев по същата книга се играе на сцената на Пловдивския театър.

До края на годината се очаква Русков да издаде „Чамкория“ в съкратен и преработен вариант, събран в един том. Книгите на талантливия писател излизат на книжния пазар със запазения знак на пловдивското издателство „Жанет 45”.