Петков ден е! Днес се прекланяме пред паметта на св. Петка Търновска.

Преподобна Петка от дете се отдала на усилено изучаване на Свещеното Писание и всячески помагала на гладни и бездомни, като често им давала дори и дрехата от гърба си. Живяла е през ХI в., просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса.

Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци. Народната почит към св. Петка е голяма. Българският народ я нарича „майка-закрилница" и в дни на мъка отправя горещи молитви към нея.

Според народните обичаи от Петковден започва сиромашкото лято и от това време започва усилено приготовление на зимнината, туршии, мармалади, сушени плодове, зеле, дърва и др.

На св. Петка предимно се молят жените и децата, на които тя е най-усърдна закрилница. Св. Петка заедно със св. Иван Рилски е покровителка на целия български народ.

На 14 октомври имен ден празнуват всички, които носят името Параскева (означава на гръцки означава "петък" оттук и българския варинант - Петка), Парашкева, Пенка, Петка, Пенчо, Петко, Паро.

СВ. ПРЕПОДОБНА ПАРАСКЕВА-ПЕТКА ЕПИВАТСКА (ТЪРНОВСКА), икона на Димитър Лазаров