110 осветителни тела, 5 километра кабели, четири супермощни проектора, специална видео мрежа и уникален звук събира в себе си проектът „Хрома“. Спектакълът на артистичния японски колектив Dumb Type начело с хореографа Широ Такатани ще бъде представен в две поредни вечери – тази вечер и утре, от 19.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в рамките на юбилейния Десети фестивал One Dance Weeк.

Мултижанровият експериментален проект  е вдъхновен от последната творба на емблемата на английското провокативно кино – режисьора Дерек Джарман. Напълно сляп и много болен, преди да си отиде от този свят,  той създава „Хрома: Книга на цветовете“.

Хиро и колегите му предлагат своята интерпретация на творбата на един от най-оригиналните и независими британски кинематографисти. За реализацията на „Хрома“ на сцената се събират творци с различни интереси и макар спектакълът да няма сюжет, въздейства със светлинните ефекти, поезията и думите на някои от най-големите мислители в човешката история - Аристотел, Гьоте, Леонардо, Нютон и Витгенщайн.

„Хрома“ е предизвикателство за нас.  Това е най-сложният проект, гостувал на сцената на Дома на културата. Ще видите един истински токийски театър, разказаха организаторите.

Разговорите за гастрола на Dumb Type започнали още преди две години, когато директорът на платформата ЕДНО Асен Асенов се запознал с Хиро Такатани в Киото. Асенов разказа, че е изключително щастлив, че японската артистична трупа вече е в България, защото „Хрома“ е нещо, което наистина си струва да се види – най-високотехнолотичният спектакъл, игран в България.

Такатани обаче допълни, че макар въздействието на проекта да е такова, изразните средства, които екипът използва, са познати на публиката.

Не пропускайте „Хрома“. Има какво да видите. Само ще кажа, че от 42 чиги има свободни само 4, покани публиката и директорът на Дома на културата „Борис Христов“ Ива Гешева.