Университетът по хранителни технологии за 11-та поредна година организира разнообразни кулинарни работилници и дискусии в Европейската нощ на учените.  Събитието ще се проведе днес от 17 до 22 часа.

Европейската нощ на учените е мащабен проект по FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската ко­ми­сия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”, едновременно в сто­ти­ци градове в Европа и по света. В тази нощ университети и научни ин­ститути отварят врати и организи­рат събития за широката общественост, като в България ще се включат 11 града – Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора. Идеята на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Тази година акцент в програмата на Европейската нощ на учените ще е здравословното хранене. Тя ще премине под мотото „Чрез здравословно хранене към по-дълъг и щастлив живот”. Проф. Сапунджиева ще изнесе лекция по темата, като дискусията ще продължи на чаша здравословна напитка. Присъстващите ще получат отговор на всички въпроси, които ги вълнуват във връзка с храненето.

Преподаватели от престижния ВУЗ ще проведат обучение за изработка на здравословни храни и напитки, представяйки ролята на здравословните компоненти в храните. Млади научни работници и студенти ще приготвят „здравословна сладкарска работилница“. Те ще демонстрират различни възможности за приготвяне на традиционни и сезонни здравословни десерти, разкривайки „тайните” на сладкарството. Обяснявайки ролята на биологично активните компоненти в здравословното хранене,  препо­да­ва­тели, докторанти и студенти ще забавляват децата с научни игри. На свои щандове във фоайето на ректората ще бъдат представени кулинарни ястия, обогатени с биологично активни компоненти и функционални добавки на база научни разработки на колективи от УХТ. Ще се проведат и дегустации на здравословни кулинарни изделия, напитки и ... изненади, а за победителите от тематичните кулинарни състезания са предвидени награди.

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн Кольо Динков ще открие Европейската нощ на учените в 17 часа в аула „Милен Бешков“.

Специални гости на форума ще са деца, лишени от родителски грижи.