С вълнуващ фолклорен концерт със заглавие „Заедно” бе даден официалният старт на “Празници на Стария град” 2017. На сцената на  Античния театър за доброто настроение на публиката се погрижиха Фолклорен ансамбъл „Тракия“ от Пловдив и Фолклорен ансамбъл „Странджа“ от Бургас. 

„Празниците на Стария град” 2017 са част от 13-тия  Есенен салон на изкуствата, който е мащабно събитие в културния календар на Пловдив.Тази година тяхното мото е „Вдъхновение”, като се организират от Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив” и Фондация „Пловдив 2019”.

На сцената излязоха двете формации- Фолклорен ансамбъл „Тракия“- Пловдив и Фолклорен ансамбъл „Странджа“-Бургас.Всяка от тях представи своя избрана програма, в която присъстваха характерните фолклорни елементи за двата региона.

Зрителите се насладиха на пъстротата от народни песни и танци и аплодираха бурно изпълненията на участниците.

По-рано през деня бе открита изложба „Символите на Стария град”, подредена на пл. „Централен”.В 20 табла експозицията проследява знаменателни събития от историята, като всяка епоха оставя своя знак в облика на Пловдив. Някои от тези знаци са пропаднали по време на войни, стихийни бедствия и неразумна човешка намеса, други още чакат своите откриватели. Поколения след поколения са преобразявали града- едни  довършвали започнатото от техните предшественици, други трябвало да разчистват развалините, за да върнат блясъка на древния град.      

     

Показват се храмовете през древността –върху монети от II-ри  век е изобразено Трихълмието- Таксим тепе, Джамбаз тепе и Небет тепе. Изложбата представя още емблематични места в Пловдив като Античния театър, Римския стадион, Джумая джамия, Крепостната порта („Хисар Капия”) -от откриването на археологически разкопки, през проучване на всеки обект през годините до неговия изглед днес.

На отделни табла са оформени и подробно описани Възрожденски архитектурни ансамбли като: Югозападната крепостна порта; катедралният  храм „Св. Богородица”; храмът „Св. Димитър”; Девическата гимназия в Пловдив; ул. „Съборна” с днешната постоянна картинна галерия на Златю Бояджиев; храмът „Св. Константин и Елена”; ул. „Доктор Стоян Чомаков“ (на която се намира сградата на Етнографския музей); арменският храм „Сурп Кеворк” с близките до него забележителни къщи на Степан Хиндлиян, Артин Гидиков и Степан Месробович; улица „Цанко Лавренов“ с къщите на Аргир Куюмджиоглу, Димитър Георгиади, Никола Недкович; улица „П.Р. Славейков“; улица „Кирил Нектариев“, на която се намира къщата на Верен Стамболян и други.

Целта на изложбата „Символите на Стария град” е опознавателна -да се погледне назад в различните епохи и векове от съществуването на хилядолетния град и по-младите поколения да научат любопитни факти и интересни детайли за миналото на Пловдив.

Вижте цялата програма ТУК!