Тази година читалище „Алеко Констатинов“ представя приятни и полезни събития в програмата МАЛКАТА НОЩ. То е подготвило творчески работилници и ателиета за деца. Стремежът е чрез игри, творчество и забавления да провокират децата да научат повече за своите права, което ще помогне за тяхната социализация.

В събитията ще вземат участие италианските писатели Ивано Манцато и Антонио Стазола. Италианските гости са интересни творчески личности. И двамата са медици по професия и в свободното си време активно работят в неправителствени организации, свързани със социално-здравни проекти и с правата на децата. Антонио Стазола е учредител и президент на доброволческата асоциация „AFOID – Да придобием права” и активно работи в асоциация „Злоупотреби стоп”, която се занимава с педофилията, агресията и кибертормоза.

Автор е на 4 книги: „Чак до свободата” – сборник с поезия и размисли, „Човекът, който не иска да стане дете” – приказки за правата на децата, „Това, което остава в сърцето” – поезия за живота, децата и любовта, „Лекотата да си дете. Илюстровано пътуване в света на детските права”, издадена в сътрудничество с Общообразователно училище в Монселиче и илюстрирана с рисунки на неговите възпитаници.

Интересите на Ивано Манцато са свързани с правата на децата, на хората с увреждания и с инициативи за мир между различни етноси. Автор е на общо 8 книги, две от които са за деца – „Пиримпино в кръг” и „Пиримпино и къщата на времето”. Книгата му „Дървото на хляба” е посветена на мисиите в бивша Югославия.

Ивано Манцато и Антонио Стазола работят за реализирането на първия Международен музей за правата на децата в Барбона, Падуа. Литературното творчество на двамата автори ще представи Надежда Бонева – университетски преподавател, поет и писател.

В рамките на фестивала се подготвя и работилница „Пътешествие в страната на моите права”. От 17 ч. до 19:30 ч. на 16 септември малките посетители ще имат възможността да се включат в творческите работилници на тема „Моят свят, моите права” и да пътешестват в страната на правата на детето в ателие „Любознателници” с италианските писатели Ивано Манцато и Антонио Стазола, които ще разказват истории за правата на италианските деца.

Малчуганите ще се запознаят и с Пиримпино – литературния  герой от книгата „Пиримпино и къщата на времето”, едно необикновено италианско  дете, което помага на децата, чиито права са нарушени и спомага те да почерпят полезен опит от неговите истории. В ателие „Разказвачница” децата ще споделят случки, свързани с техните  права, а в ателие „Рисунки на асфалт” картини ще допълнят разказаните истории.

Още една изненада има за малките гости –  мултимедията „В мрежата – могъщи и безпомощни“. Тя ще разкаже за трафика на деца, за десетте черти на потенциалните злосторници, дебнещи в мрежата, за агресията и как да се защитим от нея, ще отговорим на въпроса „какво означава дете в риск“…

А докато децата се забавляват, техните родители ще имат възможността да се включат в „Работилница за родители“. Очаква ги среща със специалните гости от Италия, които пристигат специално за „Нощта”, за да представят книгите „Пиримпино и къщата на времето. Малки семенца надежда сред отреченото детство” и „Лекотата да си дете. Илюстровано пътуване в света детските права“ и да разкажат за опита си в отстояването на детските права. Ще се включат специалисти и родители от НПО „Сирендипити” и „Паралелен свят”, Комплекс за социални услуги за деца и семейства – община Пловдив.

Гостите на фестивала ще имат възможността да научат повече за правата на италианските деца, да обменят опит, да споделят позиции.

По време на Нощта ще бъде открита и изложбата „Папагалът от 1898“, както и ще бъдат прожектирани филми. Изложбата „Папагалът от 1898“ представя уникални оригинали на карикатури, публикувани в италианския в-к „Le perroquet” („Папагалът”) на художника Аугусто Гроси.

За първи път в България ще се представят карикатури от вестника, свързани със световната  политика, с политиката на Балканите, Русия, Италия, Великите сили, САЩ. Вестникът излиза в Болоня (Италия) през 1873 г. на два езика – италиански и френски и е библиографска рядкост дори в Италия.

Аугусто Гроси е непознат за широката публика. Създател е на сатиричните вестници „Дяволът Зопо“, седмичникът „La Rana“. През 1873 г. се ражда „Папагалът“ – вестникът с „политически хумор в цвят“. Посетителите на „Нощта” ще имат възможността да почувстват обстановката, която пресъздават карикатурите на Гроси – истинска театрална сцена. Вестникът „затваря врати“ през 1915 г. с началото на Първата световна война. Представените карикатури са от личната колекция на Николай Минчев.

От 21 ч. до среднощ започва Нощно кино: „Светлините и сенките  на нощта”. Ще бъдат представени четири италиански късометражни филми, спечелили международни и италиански награди през 2016 г. и 2017 г.: „Шейната” (Le slitta), „Хубавица” (Bellissima), „Бодзето” и „В сянката на нощта”.

И тази година, вече за четвърти пореден път, читалището участва в „Нощта“ с програмa, чиито фокус попада върху Италия, върху културните връзки между двете страни и обединява в себе си литература, изкуство, култура. Изборът не е случаен – през 2015 г. в рамките на „Нощта“ беше открита единствената засега в България Италианска читалня, която носи името на Асен Марчевски – знакова фигура в българската италианистика.

Читалнята предлага над 2800 тома книги и ел. носители на италиански език. Активно работим с италианката организация „Конфезерченти“, която безвъзмездно ни предоставя книги на италиански език. Проведохме срещи с Антониета Дал Бо Алфонси – италианска писателка, Джанфранко Артибани – италиански поет, художник и интелектуалец, Паоло Кортезе, Франческо Артибани – фотограф, Джулиано Дал Мас и др., както и с български творци, свързани с Италия като Надежда Бонева – университетски преподавател, преводач, поет  и писател”.


ПРОГРАМА „МАЛКАТА НОЩ”, НЧ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”

16.09.2017 г. 

17:00 ч.  – 19:30 ч. „Пътешествие в страната на моите права” – творчески работилници за деца на тема „Моят свят, моите права”

Ателие „Любознателници” – Среща на деца с италианските писатели Ивано Манцато и  Антонио Стазола

Ателие „Разказвачница” – деца разказват случки, свързани с детските права

Ателие „Рисунки на асфалт” – децата, участващи в работилниците, чрез рисунки ще пресъздадат разказаните истории. Награждаване на най-добрите рисунки.


ПРОГРАМА „ГРАД И КУЛТУРА”

16.09.2017 г.

19:00 ч.  20:30 ч. Среща с ИВАНО МАНЦАТО и АНТОНИО СТАЗОЛА и представяне  на техните книги „Пиримпино и къщата на времето. Малки семенца надежда сред отреченото детство” и „Лекотата да си дете. Илюстровано пътуване в света детските права и творчеството им“. Работилница за родители.

20:30 ч. – 21:00 ч. „Папагалът от 1898” – Откриване на изложба от карикатури, публикувани в италианския вестник „Le perroquet” през 1898 г.

21:00 ч. – 01:00 ч. Нощно кино: „Светлините и сенките  на нощта”

21:00 ч. – 22:00 ч. „Шейната” (Le slitta)

22:00 ч. – 23:00 ч. „Хубавица” (Bellissima). Филмът е  носител на наградата Давид Ди Донатело

23:00 ч. – 24:00 ч. „Бодзето”

24:00 ч. – 01:00 ч. „В сянката на нощта”