19-годишната Мирела Манолова отива на абитуриентския си бал, облечена с автентична народна носия. И не само. Момичето печели второ място на международен конкурс за традиционни облекла в Хърватия, разказва БТВ.

Звука на гайдите, гледката към планините и народната ни музика – за тези три неща милее 19-годишната Мирела. Преди 6 години се записва на народни танци в читалището на село Мрамор, където живее, и оттогава животът й се променя. Не е пропускала фолклорен събор или фестивал в страната, а тази година става известна и с това, че отива с народна носия на абитуриентския си бал.

„Престилката е от Радомирско, както и саята, казват й литак по други краища на страната. Дантелите на ръкавите са много специфични. Всичко това е много старо, автентично е. Носията е на 72 години. Преди това жена се е омъжвала с нея и аз съм следващата с хубав празник – абитуриентски бал”, разказва Мирела. 

На бала си Мирела отива с носия от село Глътешница. Налага й се да събира различните й части една по една в продължение на 3 години. Накитите са от истинско злато, а сърмата е бродирана на ръка. И ако си мислите, че да отидеш на бала си с носия, излиза по-евтино - точно обратното.

„Носията е тройно по-скъпа от една рокля, която ще сложа 2-3 пъти на събитие. Носията мога да я нося всеки ден”, посочва Мирела.

Момичето признава, че съучениците й са реагирали леко странно. „На мен ми беше супер удобно и нямах проблеми с токчета, които биха ми пречили в края на вечерта”, категорична е Мирела, която допълва, че в носия се чувства най-красива. 

Приятелят й също отива на бала си с носия.