В 21-я Международен фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив ще участват 200 артисти от 18 театъра. Те идват от девет града и четири държави и ще представят пиеси от 23-ма автори, съобщи театроведът и драматург Богдана Костуркова. „Сцена на кръстопът” ще бъде открит днес с премиерата на спектакъла на Драматичен театър Пловдив - „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицка.

Представлението е подготвено от руски постановъчен екип начело с режисьора и директор на Пермския академически драматичен театър Владимир Гурфинкел. Другата пловдивска премиера е „Момчето от последния чин” от Хуан Майорга под режисурата на Крис Шарков.

Костуркова, която е участвала в подбора на пиесите, заяви, че лицето на фестивала ще бъдат многообразните варианти на любовта. Има комедии, мюзикъл за възрастни в Кукления театър, оптически илюзии и цирк.

Сред другите акцентите са две вариации на Шекспир, спектакъл по великия роман „Последното изкушение на Христос” на Казандзакис, адаптация по филмов сценарий на Теди Москов, интерпретация на „Женитба” от Гогол на Елена Панайотова, „Саломе” – авторски спектакъл на Диана Добрева. На пловдивска сцена ще видим най-доброто и интересното от театрите у нас, обясни Костуркова.

Трите чуждестранни постановки също са на световно ниво. Английската трупа The Festival Players ще постави шекспировата „Веселите уиндзорки”. Украинските актьори от Академичния младежки театър „Лес Курбас” в Лвов ще изиграят „Марко Проклети”, а турската трупа от Държавния театър в Измир ще постави пиесата „Светци или грешници” от Антъни Хоровиц.

В рамките на „Сцена на кръстопът” на 19 септември ще бъде почетен 80-годишният юбилей на писателя Константин Илиев, а на следващата вечер ще се играе неговата пиеса „Великденско вино”. Ще бъде представен и филмът на Боян Папазов, посветен на Юлия Огнянова. На фестивала ще се проведе и премиерата на книгата „Енциклопедия на Пловдив” от Божидар Тотев.

„Пловдив трябва да се гордее със Сцена на кръстопът – най-големият театрален форум в България. Всичко е направено с голяма любов и с много смисъл за истинските неща в този живот”, отбеляза директорът на Пловдивския театър Кръстьо Кръстев.

150 000 лева е общият бюджет на „Сцена на кръстопът”. От тях 50 000 лева идват от Министерството на културата, 40 000 – от община Пловдив, а останалите от спонсори и продажба на билети, каза финансовият директор на театъра Димитър Малашинов. През първия ден от продажбите в един от моловете под тепетата за ден са продадени билети за 10 000 лв., допълни той. Очаква се фестивалът да бъде посетен и от неговия основател - Стефан Данаилов.

„Сцена на кръстопът” е най-емблематичният фестивал в Пловдив и интересът към него се повишава непрекъснато. През всичките години досега са играни над 400 български и 50 чуждестранни представления, подчерта зам.-кметът по културата Александър Държиков.