Многообразните варианти на любовта е обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ от 10 до 23 септември, който тази година е под мотото „Театъра Пътят“.

21 представления от 4 страни, 18 трупи от 9 града с над 200 актьори – това съдържа афишът на Театралния фестивал.

Освен звездни представления на българския театър, своите постижения в изкуството ще представят и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция. Специално внимание Богдана Костуркова отдели и на съпътстващата програма на Фестивала, в която ще се случат три важни неща. Ще бъде представена новата „Енциклопедия на Пловдив“ с автор Божидар Тотев, в която е включена информация за най-ценните неща, събития и хора от Пловдив. Ще бъде прожектиран филм за Юлия Огнянова. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев, който ще бъде показан на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

 „Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът "Великденско вино". Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за "Най-добро представление". Актьорската гилдия почете таланта на Константин Илиев, който стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер.

Тазгодишното 21-о издание "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември с премиерата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая, по традиция представление на трупата на Драматичен театър-Пловдив. За него разказа Кръстьо Кръстев - директор на Драматичен театър Пловдив и домакин на Фестивала.

„Със сигурност това е най-големия театрален празник в България. За нас той е вече нещо нормално, но не бива да забравяме, че е плод на много труд, любов, усилия. В  него е въплатен голям смисъл за истинските неща в този живот“ допълни директорът на театъра. 

Фестивалният  директор Димитър Малашинов благодари на Министерство на културата, на община Пловдив и на спонсорите , които неизменно подпомагат реализацията на културното събитие.  Той изрази своето удовлетворение от факта, че пловдивчани отново са на високото си ниво и разказа, че при отварянето на касата и през тази година опашката от желаещи да закупят билети е стигала до бившето кино „Република“, днес Книжарница „Хеликон“.

Мотото на 21-ото издание е "Театъра Пътят", а подробностите за програмата и за съпътстващите фестивални събития са публикувани в сайта www.scenatepe.com

Билетите за „Сцена на кръстопът“ се продават на касата на театъра, онлайн чрез сайта на Пловдивския театър, както и на касата на Куфарчето в Мол Пловдв.  Домакин на форума е Драматичен театър-Пловдив.