Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра „Града на тепетата“ за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 гoдина. Това бе обявено вчера на пресконференция, състояла се в град Ла Серена, Чили – домакин а тазгодишното издание на спиртния конкурс.

В денят, посветен на следващия домакин през 2018 г. най-напред бе излъчен специален филм за хилядолетния Пловдив, разказващ за многобройните култуно исторически забележителности и за традициите в произвоството на вина и високоалкохолни напитки, Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж.Александър Държиков, главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината Пламен Панов и Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с традиционни български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят(13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г.в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика. Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.