Стотици дронове политат над небето над Пловдив тази вечер! Поводът е фестивалът DroneUp, който ще започне днес и ще продължи до 26-ти август, паралелно с вечерните прожекции на главната улица в Пловдив, в близост до Римския стадион. За първи път не само в България, но и в света, DroneUp ще обърне нещата с главата нагоре и ще предостави възможността да се гледат филми от небето с поглед към небето.

С подкрепата на Община Пловдив, ще бъде опънат 13 х 5 метров вертикален екран, така че гостите на фестивала ще могат да гледат дрон филмите под един уникален ъгъл.  Думата „гости“ е точна, защото фестивалът ще засее тревна покривка на самата главна и ще покани всеки в своята “градина“. 

Носете си одеяло за пикник и се настанете удобно на „истинска“ трева, DroneUp ще се погрижи за останалото. Кажете „нагоре-надолу“ и се присъединете към оригиналния кино парк!

Тази година за фестивала бяха подадени близо 90 дрон филма, от които международно жури избра 34 финалиста за традиционните вечерни прожекции на Римски стадион. Ръчно изработените дървени DroneUp „Оскари“ ще попаднат в ръцете на общо 8 щастливци. По един победител ще бъде излъчен от всяка категория, а през 2017 г. за първи път ще има по 1 награда на публиката за всяка от фестивалните вечери.

Всеки глас е от значение! Елате и изберете своя победител!

Финалистите тази година са от 22 държави, а в журито преобладава ирландското присъствие. Палитрата от дестинации става още по-голяма, ако се вземат предвид локациите, на които са снимани филмите. Представете си разходка около земята в 2 уникални вечери. На всяка от фестивалните вечери ще бъдат показани филми по 3 от общо 6-те категории. Те са: Природа, Разказ и История, Пътуване, Градски, Екстремно и специалната категория за страната домакин - България. Между категориите ще има и музикални изпълнения на живо. Маritsa Brass ще открие мощно фестивала в петък, заедно с редица други интересни и нестандартни изпълнители. В събота настроението ще подържи експерименталния музикален проект AD-LIB DUO.

Вижте света от една различна гледна точка и усетете тръпката от най-спиращите дъха филми, снимани с дрон от цял свят. Мястото е известно – Римски стадион. В петък от 19.30 до 22.00 часа, а в събота от 20.00 до 23.00 часа.

Освен вечерните прожекции на най-впечатляващите дрон филми, тази година фестивалът включва и дневна програма под формата на два дни посветени на дроновете.